| | | | |

Политоложка разкри кое е алибито на сглобката: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са обречени да…

“Винаги ще има напрежение между партньорите в управляващата коалиция, защото самата коалиция се роди от едно такова напрежение, но ако мога така да се изразя, те, със сигурност са обречени да изкарат още малко заедно поне.

снимка Архив

Могат и да се оплакват от сегашното положение, но има редица фактори – вътрешни и външни, които ги принуждават да работят по някакъв начин заедно”, каза политологът Марая Цветкова пред БНР.

“Комуникацията с “Продължаваме промяната” (ПП) винаги е била трудна.

В предишната коалиция, където участваха с “Има такъв народ” (ИТН), БСП и “Демократична България” (ДБ) също имаше такива проблеми.

Дори съобщаваха, че по никакъв начин не са били осведомявани за неща, като например ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От друга страна, ГЕРБ също не са най-добрият коалиционен партньор, защото те са свикнали коалиционните им партньори да бъдат единствено и само някакъв придатък, който няма мнение за нищо.

И двете страни носят своята тежест и отговорност при взимането на решения”, каза тя пред БНР.

“Темата за правосъдието например обединява коалицията“, категорична беше Цветкова.

“Факт е, че има много критики към това правителство и самите участници в него много добре разбраха, че техните привърженици няма да им спестят критиките, напротив – изискват още повече от тях, което е добре само за самите граждани и не толкова добре за самите партии.

“Основно алиби на въпросната “сглобка” е, че ако тя се разпадне, се връщаме в ситуация, която не знаем колко още ще ни управляват служебни кабинети”, допълни Цветкова.

Президентът Румен Радев се опитва да бъде опозиция на това управление, но президентският инструментариум не го позволява до такава степен, до каквато на него му се иска”, категорична бе тя.

Според нея е дошъл моментът Радев да реши дали иска да създаде партия и да участва в политическата битка:

“Досега той опитваше да прави някакъв нескопосен политически инженеринг, от който всъщност са част и ПП.

Нека не забравяме, че нейните лидери всъщност са част от отрочетата на Радев. Хубаво е да се кара на децата, но да е мислил малко преди това как да ги възпитава, ако толкова недоволства”.

Различия или консенсуси ни очакват през новия политически сезон:

Със сигурност трябва да има един минимум от консенсуси и компромиси, които да позволят държавата да премине и през местните избори с наличието на работещо мнозинство в парламента и работещо правителство”.

“За местния вот със сигурност ще има разни организационни пречки. Това с машините е една от страните.

Знаете, че и купеният и контролирания вот са доста по-силно застъпени.

Аз ги призовавам да останат начело на държавата и по време на тези местни избори, защото администрацията трябва да смогне и да организира добре тези избори, защото ние, общо взето, не можем да искаме след това оставки на кметове и на общински съветници така, както искаме оставките на правителствата”,.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts