| | | |

МРРБ започва от утре проверки с профилограф на магистралите и скоростните пътища

Екип на министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) започва от утре проверки с профилограф на автомагистралите и скоростните пътища, съобщиха от ведомството.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков лично ще присъства на първата инспекция на магистрала “Хемус” утре, която ще бъде направена на участък в близост до град Ябланица, който е в гаранционен срок.

В проверката ще се включат и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов и началникът на отдел “Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките” в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов.

За проверките ще бъде ползван лазерният профилограф на Dynatest MARK IV, закупен през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове.

Апаратурата работи с лазерни датчици и измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности, уточняват от МРРБ.

Профилографът се обслужва от екип от двама специалисти – водач и оператор, като вторият следи в реално време на екран стойностите от измерванията.

Институтът по пътища и мостове има сертификат, издаден от изпълнителната агенция “Българска служба за акредитация”, който е валиден до 1 април 2025 г. и в който са включени изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики, пише още в съобщението на МРРБ.

Както БТА вече писа, при установяване на индикации за намалена дебелина на пътната настилка ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, в т.ч. чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.

При констатиране на по-тънка асфалтова настилка проби ще се вземат през определено разстояние от асфалта според официално утвърдената методика на Института за пътища и мостове.

Целта е те да послужат като доказателства пред съда, за да се потърси наказателна отговорност, съобщи преди време министър Цеков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts