| | | | |

СГП започва проверка за нарушения в процедурата по изграждане на „Турски поток“

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България,

нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

В информацията дойде изненадващо от прокуратурата, след като още преди десетина дни от Антикорупционния фонд изнесоха нови доказателства, получени по пътя на “лийкс” – сдобиване с информация от теч на данни.

От Антикорупционния фонд изнесоха данни за това “кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта “Турски поток”през 2019 година.

От АКФ твърдят, че е имало необявена в България среща, на която “българската, руската и арабската страна” са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен “Турски поток” през България.

Тя се е провела на 1 юли 2019 г. в Истанбул и е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската инвазия в Украйна.

Такава среща в България никога не е обявена, но може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз”, който е формалният изпълнител на обществената поръчка по разширяването на мрежата си.

Проектът дори беше наречен “Балкански поток” и беше представян като разширение на газопреносната мрежа на България, но не това се вижда от руското мемо от срещата на 1 юли 2019 година.

В него се обсъжда директно споразумяване между двама от участниците “Аркад” и друг участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер (забележете, че руската страна използва на първо място руския участник ТМК,

а в учредения консорциум в България по политически причини той лисва – консорциумът се нарича “Консорциум – Газово развитие и разширение в България” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).

Обсъжда се и финансиране от “Газпром” (представено по-късно от българския възложител като много икономически изгодно решение, а не като предварителна договорка), както и от руски банки.

Руската страна “отправя списък от въпроси към Аркад” в неясно какво качество, а накрая заявява, че “са постигнали общо разбиране с Аркад” по някои въпроси.

Очевидно се говори и за срок на проекта, който няма общо със заложените в обществената поръчка, а са поставени от някой друг, на друго ниво.

Обсъждани са забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително).

За тайно договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки има специален текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за преговори точно с участника, който в края на краищата изпълни проекта – консорциума “Аркад”.

Големият въпрос каква е истинската договорка на върха за този проект между тогавашния премиер Бойко Борисов и руския президент Путин, в чието изпълнение се правят подобни тайни договорки, остава в пълна сила, питат от АКФ.

Припомняме, че на 12 юни 2023 г. от Софийска апелативна прокуратура съобщиха, че са отменили отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода “Турски поток”, наричан и “Балкански поток”, на територията на България.

Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка – кога това се е случило не се посочва. Също не се посочва и кога е постановен отказът от образуване на производството.

Самата прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление, след като няколко месеца властта извършваше проверка.

От проверката на МС бяха установени нарушения на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др.

Сезирани бяха МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия.

КЕВР дори глоби “Булгартрансгаз” ЕАД с 427 413 лв. във връзка с реализацията на проекта за развитие и разширение на газопреносната система.

Преди половин година вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че ДАНС и прокуратурата проверяват дали изграждането на Балкански поток е бил част от плана на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна.

Не стана ясно обаче дали това е част от конкретно производство.

Отмяната от Софийска апелативна прокуратура бе първата информация, която се появява официално за разследването и се позоваваше и на доклада на Агенцията държавна финансова инспекция.

Самото разследване на АКФ за Турски/Балкански поток е от години, като те излязоха и с отворено писмо до редовното правителство на Кирил Петков на 22 февруари 2022 г. с искане за цялостно и задълбочено институционално разглеждане на проекта, изграден по време на последното правителство на Бойко Борисов.

По това време от Министерство на енергетиката обаче обявиха, че дори и пътната карта на “Балкански поток” липсва като документ в държавата.

Продължението на “Турски поток”, наричано в България и “Балкански поток”, бе завършено официално през януари 2021 г.

Проектът бе осъществен от “Булгартрансгаз” и осигурява руски природен газ към Сърбия и Унгария, през България.

Още по време на замисъла на проекта беше ясно, че той замества провалилия се заради Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ “Газпром” да допусне до тръбата и други транзитьори, “Южен поток”.

Тогава руският президент Владимир Путин обвини директно България за провала на “Южен поток”.

При изграждането на т.нар. “Балкански поток” българските власти бяха критикувани освен за всичко друго и че дори не са осигурили възможности и разклонения българските потребители да се възползват от доставки, а страната ни само транзитира газ.

За сметка на това проектът бе изграден скоростно, докато българо-гръцката газова връзка се бавеше.

Източник: Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts