| | | |

Мария Габриел, Гвоздейков и Кенет Мертен валидират марка за дипломатическите отношения между България и САЩ

Юбилейна пощенска марка, посветена на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, ще валидират вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Това ще се случи на официална церемония в зала „Договори” в МВнР от 14:00 часа утре.

Събитието е част от календара с чествания на годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.

В композицията на пощенската марка е използвано акредитивното писмо, което е представено през 1903 г. на Цар Фердинанд от първия пълномощен министър на САЩ в България Джон Джаксън.

Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт.

Дипломатическите отношения между България и САЩ са установени на 19 септември 1903 г. На тази дата Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд I като пръв държавен представител на САЩ в София.

На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България. Българската легация във Вашингтон е открита през 1914 г., а Стефан Панаретов е назначен за първи български пълномощен министър.

До 1918 г. седалището на американския дипломатически представител в България е било последователно в Истанбул, Атина и Букурещ, припомня БТА.

САЩ откриват своя легация в София през 1918 г.

По време на Първата световна война (1914-1918) легациите на двете страни временно преустановяват дейността си, без да са прекъсвани дипломатическите отношения.

По време на Втората световна война (1939-1945) дипломатическите отношения са прекъснати на 12 декември 1941 г., когато България, обвързана с Тристранния пакт, обявява война на САЩ.

На 28 октомври 1944 г. е подписано примирие между България и съюзниците, което е последвано от откриване на американско политическо представителство в София на 5 декември 1944 г. и съгласие на САЩ да приемат български политически представител във Вашингтон.

Защитник на българските интереси в САЩ остава швейцарската легация.

На 15 септември 1947 г. влиза в сила мирният договор между България и съюзните държави от антихитлеристката коалиция, след което САЩ признават българското правителство и дипломатическите отношения са възстановени на 1 октомври 1947 г. на ниво легации.

На 20 февруари 1950 г. американската легация в София връчва нота на МВнР, в която се съобщава, че е „дадено нареждане американският пълномощен министър Доналд Рийт Хийт и мисията да напуснат страната“.

Причината е отказът на България да оттегли нотата си от 19 януари 1950 г., с която пълномощният министър на САЩ в София Доналд Рийт Хийт е обявен за “персона нон грата”.

Нота със същото съдържание е връчена и на управляващия българската легация във Вашингтон Петър Вутов.

Дипломатическите отношения между двете страни отново са прекъснати.

Швейцарската легация в София поема интересите на САЩ, а полската легация във Вашингтон поема интересите на България.

На 24 март 1959 г. дипломатическите отношения са възстановени на ниво легации, а в началото на 1960 г. легациите в София и Вашингтон отново са открити.

На 29 ноември 1966 г. дипломатическите отношения между двете страни са издигнати в ранг на посолства.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts