| | | |

Реставрация! Дете на Държавна сигурност е зам.-министър от ПП-ДБ

Дете на Държавна сигурност е зам.-министър на икономиката от “Продължаваме промяната”.

Става дума за Ивайло Шотев, който отдавна е кадър на “Промяната” – избиран е от нейните редици за депутат в три парламента – 47-ия, 48-ия и 49-ия.

За това си спомни неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, разказвайки откога е битката му с Държавна сигурност покрай казуса “Алексей Петров”.

“Отборът на Алексей Петров отбор беше създаден от Комсомла – от Вальо Шотев – шефът на Комсомола в МВР, от Държавна сигурност. Моят отбор се казваше “Нешев” – на загинал пожарникар. Още оттогава ми е битката с Държавна сигурност. И понеже “Нешев” беше най-силният отбор,

Държавна сигурност създаде отбора на Комсомола, чийто треньор стана Алексей Петров. А сегашният зам.-министър на икономиката е синът на същия Вальо Шотев.”

“Същото беше и с Модев – баща му беше шеф на Коларовски район на партията, областен управител на София от БСП, когато аз станах кмет и в същото време е на входа и на изхода на всички решения на Министерския съвет.

Това са факти, това не е критика. Аз обичам истината и това истина”, продължи Борисов.

Този път на фокуса му бе Иван Модев – началник на политическия кабинет на министър-председателя акад. Николай Денков. Иван Модев пък е син на Тодор Модев от БСП.

Ивайло Шотев бе избран за депутат от Пазарджик и е част от “Продължаваме промяната”.

В сегашното Народно събрание Шотев стана член на комисията по финанси, както и на тази по околна среда.

По-късно беше изтеглен в правителството и зае поста зам. министър на иконмиката. Той беше народен представител от ПП и в предишните два парламента.

По образование Ивайло Шотев е икономист. Защитил е бакалавърска степен в Университетския колеж в Лондон (UCL), специалност бизнес и икономика. Продължава следването си в Московския институт по международни отношения (МГИМО), където защитава магистърска степен по политика и икономика, насочена към Евразия.

Бащата на Ивайло Шотев е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), съобщи преди време zonanews.bg и публикува документи от досието му.

“Прави впечатление, че има реставрация на децата на членове на бившата Държавна сигурност”, каза тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод новия пост на Шотев.

Валентин Илиев Шотев е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ през първата половина и средата на 80-те години на ХХ век показва личното му кадрово дело в архива на Комисията по досиетата.

Той започва работа в структурите на ДС на 21 октомври 1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление.

Преди това, в периода 1979 – 1983 г., завършва I факултет (“Държавна сигурност”) на ВСШ “Г. Димитров” в Симеоново.

Напуска структурите на ДС през есента на 1990 г. заради съкращаване на щата.

След това Валентин Шотев се захваща с частен бизнес, производство на вина и други дейности. Бил е съдружник на Алексей Петров, припомня zonanews.bg.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts