| | | | |

Проф. Вили Лилков: МОЧА да бъде премахнат незабавно

Паметникът на съветската армия да бъде премахнат незабавно, поиска кандидатът за кмет на столицата от “Синя София” проф. Вили Лилков.

Повод за реакцията му е обявеното от областната управа, че ПСА няма да бъде премахнат поне до края на годината.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, съобщиха от екипа на Вяра Тодева, областен управител на София от месец, на 11 август.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника,

както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия, уточниха от екипа на Тодева.

Монументът на съветската армия в центъра на София не е градоустройствен, а политически проблем от национално значение. Той символизира съветската окупация на България и се подиграва с достойнството на българските граждани.

Неговото премахване изисква категорична политическа позиция и целенасочени управленски действия, заявява проф. Лилков.

Всичко по този въпрос вече отдавна е казано.

Има решение на СОС той да бъде премахнат, а дебатите какво ще има на негово място не могат да бавят демонтирането му.

Липсата на политическа воля не може да се скрие зад процедурни дребнавости и градоустройствена бюрокрация, смята десният кандидат за кмет.

Кандидатирах се за кмет на София и защото видях липсата на такава решителност в посланията на останалите кандидати и призовавам Вас, управляващите, които имате цялата власт – премахнете този унизителен символ СЕГА, а не утре!, настоява проф. Вили Лилков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts