| | | |

Край на военното разузнаване, обединяват го с Държавна агенция „Разузнаване“

Тотална реформа в службите, при която президентът Румен Радев да изгуби контрола върху всички специални служби, включително и военното разузнаване, подготвят управляващите.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са постигнали принципно споразумение за забързване на промените в службите, за които от две години настоява лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

“Има консолидирана политическа воля на мнозинството, което избра правителството, за промените в сектор “Сигурност”, заявява Атанасов в ексклузивно интервю за “24 часа”.

В петък на закрито заседание депутатите са вдигнали червен картон на шефовете на ДАНС Пламен Тончев и на Държавна агенция “Разузнаване” Антоан Гечев, като отхвърлиха докладите им за дейността на двете специални служби през миналата година.

Досега това не се бе случвало. Одобрен на закритото заседание в петък е бил единствено докладът на шефа на служба “Военно разузнаване” ген. Венелин Венев.

Докладите на ДАНС и ДАР са били отхвърлени с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, разказали пред “24 часа” народни представители. Като това било само първата стъпка от започващата реформа в специалните служби.

Промените са в две посоки.

Едната е да бъде отнета възможността на президента да назначава шефовете им. В момента началниците на ДАНС, ДАР и военното разузнаване се назначават с указ на държавния глава по предложение на кабинета.

Така обаче при служебното правителство на Стефан Янев бяха назначени сегашните шефове на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев.

А предшествениците им Димитър Георгиев и Атанас Атанасов бяха уволнени, без да бъдат оставени да изкарат мандатите си.

Тогава Атанасов обвини Румен Радев и Стефан Янев, че го сменят заради успешната му работа срещу руското влияние.

Плановете са сега назначението на шефовете на служби да става с решение на Народното събрание по предложение на министър-председателя.

Такъв механизъм работеше през 2013 г., когато тогавашният премиер Пламен Орешарски предложи за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски.

Веднага след връщането на ГЕРБ на власт през 2014 г. назначаването на шефове на служби бе върнато към президента.

Управляващите вече имали предложения за нови шефове на ДАНС и разузнаването. Те били внесени при премиера Николай Денков, който да направи финалния избор.

Самият Денков, който преди два месеца обяви пред “Политико”, че един от приоритетите му е широкообхватна реформа на разузнавателните служби за изкореняване на агентите на Москва, през август заяви, че смени на шефовете на службите не са приоритет на правителството.

Назначението на шефа на военното разузнаване обаче не може да бъде отнето от Радев с промени в закона, защото по конституция президентът назначава висшите военни.

Заради това управляващите възнамеряват просто да закрият военното разузнаване и да го слеят с ДАР.

Вече има написан законопроект за единна разузнавателна служба, заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Като пример за единна служба той посочи германската БНД.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts