| | | |

Умря ромката дето го хвалеше: Само в Карловско нямаше жертви при наводнението, служебни министри и армията бяха там

С премиера Николай Денков обсъдихме редица важни предизвикателства пред страната.

Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро и да управлява в интерес на България и нейните граждани. Така президентът Румен Радев коментира заявката за подадена ръка от министър-председателя, съобщава Нова телевизия.

„Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори.

Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа. Не е реформа да смениш ръководството с наши хора от записа”, добави президентът.

Радев настоя идеите за реформа да бъдат сложени на масата.

„Сегашното ръководство на ДАНС миналата година получи наградата „Джордж Тенет” от САЩ. Сега излиза, че тези, които искат да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И по този начин те обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори.

Да се разберат, когато говорят за посолството – срещу посолството ли тръгват”, подчерта държавният глава.

Държавният глава коментира подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

“Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удовлетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това. Мисля, че това не е честно и той постъпи по най-достойния начин”, посочи Радев.

Във връзка с бедствието по Южното Черноморие той очаква да се извърши задълбочен анализ как действат местните власти и държавата.

„Каква е подготовката за природни бедствия и каква е реакцията, когато се случат”, посочи той. Радев направи паралел с наводнението в Карловско.

„Очаквам да се извърши задълбочен анализ за това как действат местните власти, как действа държавата, каква е подготовката за природни бедствия, как държавата реагира, когато се случат.

Направете вие сами един паралел, когато се случи наводнението в Карловско, то беше много страшно, спомнете си как изглеждаха тези села“, посочи президентът.

Има една разлика между Карлово и всички други наводнения – в Карловско нямаше жертви, но от първите часове там беше мобилизирана армията, бяха модулните формирования за наводненията, пожарна и МВР, отрядът от Софийска община, хеликоптери.

Там бяха министри от първите часове и стояха дълго време, каза още Румен Радев и допълни, че целта е била първото и най-важно действие – спасяването на човешкия живот.

Държавният глава обясни, че системата за ранно предупреждение не е започнала да работи от 1 септември, въпреки че е била разработена и тествана в МВР.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts