| | | | |

Шефът на СОС бие аларма: Тънки сметки на ДБ, “Спаси София” и Васил Терзиев правят хиляди деца жертви

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев се притесни, че бюджетът на София може и да не бъде приет. Ето какво написа на страницата си във Фейсбук:

Чета обясненията на “Демократична България”, “Спаси София” и кандидата за кмет Васил Терзиев защо техните съветници няма да подкрепят бюджета на София за 2023 година.

Накратко – много искат, ама нямат желание, докато не дойдат те на власт.

Намирам това поведение за безобразно. Политическият егоизъм взима връх над здравия разум и грижата за хората. Не бива да допуснем това!

Ето част от причините /обяснявам както за неявилия се на дебатите за бюджета кандидат Терзиев, така и за получаващите 4 години заплати общински съветници/:

1️.Над 2200 деца са приети в новите групи в детски градини и ясли, сградите са изградени и могат да се ползват, обзаведени са напълно и очакват малчуганите.

Без бюджет обаче няма да можем да платим заплати на учителите, както и издръжката на новите градини и ясли – храна за децата, ел. енергия, отопление. Въпреки че парите ги има налични по сметки на общината.

Нужен е обаче приет общински бюджет за 2023 г., тъй като в миналогодишния няма заложени средства за тези нови услуги.

Нагледен пример: 116 Детска градина “Мусала” в “Павлово”, над 250 са новите места в “Люлин” и така общо 85 разкрити нови групи в цяла София.

2️.В момента в различни квартали на града изграждаме дългоочакваната от гражданите над 100 километра канализация и модернизираме пречиствателна станция за отпадни води в Кубратово.

Близо 70% от инвестициите от над 150 млн. лв. са европейски средства. Останалите са от бюджета. Парите ги има предвидени в бюджета.

Без приет бюджет обаче разкопани не само за изборите, а и за зимата, ще останат улиците пред домовете на хиляди хора в кварталите “Драгалевци”, “Обеля“, „Суходол“, „Кръстова вада-изток“, „Бенковски“, Банкя и “Нови Искър”.

3️.Няма да започне строителството на възлови обекти, свързано с отвеждането на отпадни води от кварталите „Овча купел-стара част“, в.з. „Горна баня“, кв. “Горна баня”.

Ще спре строителството на канализация в кв. „Модерно предградие“, кв. „Горубляне“, дубльор на Ляв Владайски колектор и общината няма да може да подготви проектите по ОПОС 2021-2027 г. за кварталите „Орландовци“, „Левски В“, с. Герман, кв. „Абдовица“, кв. „Миленков“, с. Бусманци, кв. Симеоново и дубльора на колектор Водящ 2 – основен приемник за отводняване на източната част на СО, с което общината ще загуби над 300 млн. лв. европейско финансиране.

4️.Без бюджет не можем да изпълним планираното и напълно обезпечено финансово с налични средства увеличение на заплатите на артистите и експертите в четирите общински театъра и служителите в културните институти.

5️.Без приет бюджет ще затрудним директорите на училища при организацията и изплащането на увеличенията на заплатите на над 17 000 учители в София. Вече получихме сигнали от най-големите организации на работодателите в образованието за рисковете от това политическия инат да вземе връх.

Мога да продължа да изброявам. Но, изглежда, няма кой да чуе. Нито да чете.

Изборите идват и отминават, ние не можем да позволим София да спре да се развива.

Поведението на ДБ и “Спаси София” не е отговорно отношение към 2 милиона граждани. София може и заслужава много повече!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts