| | | |

ДПС иска да е начело на още три парламентарни комисии

От ДПС искат да вземат председателските места на още три парламентарни комисии. Това се разбира от проекторешения, които партията е внесла в деловодството на Народното събрание.

Става дума за комисиите по туризъм, за българите извън страната и за прякото участие на гражданите, които в момента са без ръководства.

ДПС иска Ертен Анисова да стане шеф на комисията по туризъм, Цветан Енчев на тази за българите извън страната, а Валентин Тончев на тази за прякото участие на гражданите.

През юли, когато бяха избрани председателите на останалите парламентарни комисии, тези три бяха определени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за останалите три формации в парламента – по една комисия за всяка политическа сила.

БСП, ИТН и “Възраждане” останаха недоволни и бойкотираха процедурата като не предложиха председатели.

Причината за това тяхно решение беше, че с оставените за тях само три комисии не беше спазена традицията председателските места в комисиите се разпределят пропорционално – спрямо тежестта на всяка една от формациите в парламента.

В момента ДПС ръководи 5 комисии – бюджетна, икономическата, транспортната, по околната среда и спортната. Партията не се отказва от нито една от тях.

Вероятно желанието им да вземат и трите комисии без председатели ще бъде удовлетворено.

Така разпределението на шефските места в парламента ще стане следното: 15 комисии на ГЕРБ, 8 на ДПС и две – на ПП-ДБ.

Първоначално ГЕРБ имаше с една по-малко, а ПП-ДБ с една повече, но миналата седмица бе направена първата ротация между двете политически сили – за ръководството на парламентарната правна комисия.

Тогава Стою Стоев от ПП беше освободен от поста и на негово място беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ. Тази смяна беше договорена още преди двете формации да се разберат за правителството.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts