| | | | |

НА ЖИВО СОС гласува бюджета на София от над 2,55 млрд. лева

Столичният общински съвет се събира на последното си редовно заседание за този мандат. Съветниците ще обсъждат бюджета на София за тази година в размер на 2 555 000 000 лв.

Заради липсата на държавен бюджет общините не можеха да приемат бюджет в началото на годината.

Първият бюджет, който като кмет направих през 2010 г., беше 1.2 млрд. лв. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям, отчете кметът Йорданка Фандъкова на среща с бизнеса вчера.

“Предложеният от сегашния Общински съвет бюджет за 2023 г. е без амбиция и визия за бъдещето на София. Бюджетът е диагноза за състоянието на всеки град и начинът, по който се прави, показва как функционира целият сложен организъм.

За да бъде добър един бюджет, трябва да се набележат правилните приоритети, да не се бърза и да няма изненадани в 6 без 10. Днес получаваме пак същото от същото, но за повече пари”, коментира обаче кандидатът на “Обединени за София” Васил Терзиев.

Борис Бонев и съветниците от ДБ няма да подкрепят бюджета.

БСП също отказва подкрепа.

“Демократична България” и ГЕРБ гласуваха заедно националния бюджет, но сега не подкрепят столичния. В бюджета на София инвестиционната програма е за над 650 милиона лева. Тя бе приета от всички партии.

ДБ подкрепиха веднъж инвестиционната програма, а сега не искат.”

Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев и допълни, че търси 5 смели съветника, които да подкрепят бюджета на столицата. Съветниците от ГЕРБ в СОС са 27 и гласовете им не стигат за мнозинство.

Има 2200 нови места в детски градини и ясли. Сградите са построени, имаме 85 нови групи, назначени са учителите, парите ги има в проектобюджета, но ако той не бъде одобрен, не можем да осигурим тази издръжка.

Така тези 2200 деца трябва да останат по домовете си. Не мога да разбера как това може да бъде пренесено в жертва на предстоящите избори, заяви още Георгиев.

Според него опонентите на ГЕРБ в СОС целят градът да остане разкопан за изборите. Но освен за местния вот, София ще остане разкопана и за цялата зима, тъй като няма кога да се довършат проектите.

Столичният общински съвет ще разгледа предложения за финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд на обща стойност 3,9 млн. лева.

Близо 880 000 лева са предвидени за обновяване и ремонт на паркинги и тротоари, находящи се на територията на район „Илинден”.

Като мотив, вносителите на доклада посочват, че основен приоритет на районната администрация е обновяването и ремонтът на паркинги и тротоари на територията на района според съвременните европейски изисквания за безопасност и достъпна градска среда.

Затова ще бъдат извършен ремонт на 7 междублокови пространства в ж.к. „Захарна фабрика” и на още три в квартал „Илинден“.

Ще бъде извършен ремонт на паркинга и тротоара пред читалище „Гоце Делчев”, както и на пътно платно на ул. „Цар Иван Александър”, между бул. „Константин Величков” и ул. „Галичник”. Общата сума на дейностите възлиза на 135 хиляди лева.

Общинските съветници ще обсъдят и предложението да бъдат отпуснати 2,7 млн. лева на район „Витоша“ за изграждане и оборудване на сграда, предназначена за училище с актова зала и детско заведение в квартал „Манастирски ливади – Запад“.

В проекта е включено изграждане на училище с капацитет за 21 учебни паралелки – 3 паралелки по 7 класа (от 1-ви дo 7-u клас, включително) от по 26 деца в паралелка;

– детско заведение за 4 групи, всяка от които от по максимум 22 деца

; – многофункционална зала „Дом на българите, живеещи в чужбина “Родна стряха””, с минимален капацитет 100 места за посетители, заедно с прилежащата към сградата инфраструктура, както и обзавеждането и оборудването на отделните корпуси в сградата, съобразно тяхното предназначение.

324 130 лева са предназначени за ремонти на сгради – общинска собственост.

До 2029 г. за обновяване на столичния електротранспорт да бъдат заделени 409 млн. лева, а за автотранспорт – 218 млн. лева, ще предложат на Столичния общински съвет председателят на транспортната комисия Зафир Зарков и зам.-кмета Дончо Барбалов.

Транспортните дружества обаче, чиито ръководства също са с изтичащи мандати, ще подготвят документите по обществените поръчки, процедурите ще се одобряват от новия Столичен общински съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts