| | | |

Николай Денков: Това, което подлъгва много хора е, че съм диалогичен и си мислят, че съм мек характер

Текущите оценки за правителството са добри, но е важна крайната оценка.

Това заяви в контекста на първия учебен ден премиерът академик Николай Денков в предаването “Панорама” по БНТ.

“И в училище знаем, че трябва другите да оценяват, има и външно оценяване – днес падна европейският мониторинг, дойде съобщение, че инфлацията е паднала до нивата от преди войната в Украйна, така че виждаме сигнали, че текущите оценки на правителството са добри”, обясни той в 101-ия ден от поемането на мандата.


Премиерът заяви, че не би влязъл в дискусия чия е заслугата за падането на мониторинга – редовното правителство или служебните. Според него обаче това е ясен знак, че Европейската комисия е убедена, че България върви в правилна посока.

“Всичко за тези три месеца се подреди – бюджетът беше приет, заплатите се увеличиха, стартираха се забавени поръчки, които стоят от много месеци, бяха спрени други, но бяха спрени, защото не са законни.

Нека все пак мине малко повече време, аз съм сигурен, че хората ще оценят това, което правим за тях”, каза Денков.

По въпросът с падането на забраната за внос на украинско зърно, премиерът посочи, че това решение е правилното.

“Бяха спрени четири зърнени култури в предишния период. България никога не е имала проблем с три от тях, ние имаме проблем единствено със слънчогледовите зърна и с нерафинираното олио.

Затова през цялото време нашият подход беше, че трябва да видим какъв е проблемът на България, на тези производители, които специфично са засегнати и да защитаваме тях.

Това, което виждаме в дискусията е подмяната на истинския проблем с някакви общи искания, които са много далече от действителността”, коментира премиерът.

Николай Денков съзря умишлена конфронтация от зърнопроизводителите, които готвят протест следващата седмица. Те са отказали среща с премиера.


По неговите думи отмяната на забраната засяга всички хора, а от този въпрос зависи каква ще бъде цената на храната. Премиерът посочи, че земеделските производители, които подготвят протест срещу решението, отказват срещи с властта.

“Те вече един път отказаха на земеделския министър, аз ги поканих утре и те отказаха отново. Имам официално писмо, че отказват, което много ясно показва, че те не търсят решение. Търсят конфронтация. Защо – не знам”, каза Денков.

“Цените със сигурност много бързо могат да се вдигнат нагоре. Инфлацията се влияе от това колко свободно работи пазарът.

Зърнопроизводителите искат цена с 20 процента по-висока от международната. Какво означава това – че тази цена ще я платим всички с вас”, посочи той.

Той коментира и идеята за сливането на военното и цивилното разузнаване.

“Идеята не е на правителството. Чух се с ген. Атанасов. но не съм чул внимателно неговите аргументи. Тя е далеч от физикохимията, трябва да седна с експерти да чуя различни мнения и да си съставя мое.

Няма да стане от днес за утре, другата седмица ще събера информация, сега го виждам като идея която се обсъжда”, заяви той след острите реакции, които последваха от плана на народния представител.

Денков посочи, че е имало случаи, в които хора, назначени от служебното правителство, са саботирали работата на кабинета, но не пожела да навлезе в детайли.

Премиерът посочи, че очаква след 9 месеца да има ротация за поста му, така както се разбраха с ГЕРБ. Надявам се, работя за това. Отбеляза добър диалог и сътрудничество с евентуалната си наследничка, вицепремиерът Мария Габриел.

В това отношение съм умерен оптимист, добави Денков.

“Не трябва да се променят целите, те трябва да са споделени, никой да не се опитва да ги подмени. Не трябва да се променя усещането, че трябва да работим заедно, защото няма как да постигнем целите и задачите си”, добави той.

Денков подчерта, че кабинетът трябва да работи като един екип.

“Ако имаме механично включване на министри, този кабинет няма как да работи добре. Не е въпросът в едно, второ, или трето име, а да имаме ясното усещане, че заедно трябва да постигаме тези цели”, настоя премиерът.

И обясни какво ги държи заедно с ГЕРБ и ДБ – България да е по-справедлива държава, за което МС и НС да работят заедно, да има ускорено икономическо развитие, и да намалят неравенствата, които “в България не са малко”.

Другите цели са по-добро здравеопазване, образование и подкрепа за културата. Тези цели не могат да се реализират със служебни кабинети, смята премиерът.

“Когато нося отговорност, решенията са резултат от моята воля.

Това, което подлъгва много хора е, че съм диалогичен и си мислят, че съм мек характер. Когато целите са ясни, нямам колебание да взема решение, което смятам за правилно и някои от министрите вече го видяха”, отсече той, визирайки намесата си за някои рокади.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts