| | | |

Денков отговори на Бойко Борисов. Ще има ли оставки

Земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна, така че не можем да говорим, че няма подкрепа от страна на държавата.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпрос как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че земеделският министър е слаб.

“Важно е да видим как да се използват най-ефективно средствата и къде има специфични проблеми, защото секторът не е проблемен, това е един от най-успешните в България”, каза още Денков пред журналисти.

Той поясни, че има специфични проблеми, които трябва да се обсъждат с числа.

“През цялото време призовавам да седнем на една маса със зърнопроизводителите и да кажат какво искат, а не да протестират”, подчерта премиерът.

Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес заяви, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна.

Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата.

Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми.

Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят.

Денков коментира, че отново ще покани на среща зърнопроизводителите, за да се чуят техните искания.

“Не виждам основание за отказ, проблемите не се решават със стачки, а със сядане на масата и конкретизиране кой колко е загубил, кой колко очаква като резултати. Тогава има основа за разговори и решения”, поясни акад. Николай Денков.

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката.

Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове.

Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts