| | | |

Фермерите отговориха светкавично на Денков за думите му, че са терористи

Зърнопроизводителите се канят да блокират ключови точки на пътя в началото на новата седмица.

Отговорът им на думите на премиера Николай Денков не закъсня. С терористи не преговарям, отсече той по-рано днес.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите изтъкна, че е недопустимо в национален ефир министър-председателят да определи хората от сектор “Селско стопанство” като терористи.

“Да кажеш, че ние дори не сме сектор. Една седма от икономиката на България, ако не е сектор, не знам кое е.

Да наречеш “терористи” хората, които си изразяват мнението със законни протести, наистина не го намираме за нормално. Ако това не е ескалация на протестите от негова страна, просто не знам кое е”, заяви Проданов.

От Българския фермерски съюз излязоха с позиция, в която остро осъждат думите на премиера, че земеделските производители са терористи.

“Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС.

Това е позицията на Българския фермерски съюз, член на европейската земеделска организация “КОПА – Коджека”, във връзка с изразеното мнение от министър – председателя, че “не преговаря с терористи”, се казва в позицията им.

“Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация.

Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести”, коментира Георги Стоянов, председател на БФС.

Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

“Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема.

Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни”, подчерта Георги Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Български фермерски съюз

Similar Posts