| | | |

Пеевски: До обяд проблемите между правителството и зърнопроизводителите ще бъдат решени

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви в кулоарите на парламента, че е получил уверение, че до обяд проблемите между правителството и зърнопроизводителите ще бъдат решени.

“От правителството ни уведомяват, че има диалог. Ние имаме уверението, че до обяд, ще го решат. Нека да видим какво ще решат и след това ще коментираме отново”, отговори Пеевски на въпрос има ли как да се реши проблема на зърнопроизводителите през законодателството.

“Нещата са доста по-прости. Става дума за едни обезщетения, които искат за тези тонове, които са в България и разликата в цената”, обясни депутатът. Той не уточни от къде е получил уверението.

Земеделците няма да протестират в центъра на София днес, съобщи МВР

Тази сутрин производители изкараха тежка техника на изхода на София, до Долни Богров, с готовност да влязат в столицата при разрешиение от властите.

Малко по-късно стана ясно, че няма да протестират в града, както и че никъде по пътната мрежа в страната няма да има блокади.

Припомняме, вчера по повод протестите на земеделците депутатът от ДПС Делян Пеевски бе категоричен, че ако изпълнителната власт не успее да овладее положението, парламентът ще покани на среща зърнопроизводителите.

“Нека да видим. В момента всичко е в ръцете на изпълнителната власт. Ако видим, че те не се справят, ще поканим протестиращите земеделци и ние да разговаряме с тях.”

Днес Пеевски е категоричен, че конфликтът ще бъде разрешен.

След проведена среща с Инициативния комитет на протестиращите зърнопроизводители в Министерството на вътрешните работи е постигнато съгласие за свободно изразяване на гражданска позиция без нарушаване на обществения ред и затрудняване на свободното придвижване, съобщават от МВР.

Протестиращите земеделци потвърждават това решение.

Днес те очакват информация от властите за възможността да бъдат удовлетворени техните искания.

Ако до 15:00 часа няма никакво положително решение, след приключване на синдикалния протест на миньорите и енергетиците ще влязат в София, но не с тракторите, а с личните си автомобили и с други превозни средства.

Отправна точка на протеста им е Министерски съвет. Така на практика, ако договореност не бъде постигната днес, същинският протест на земеделците, както бе планиран със земеделска техника, ще бъде утре сутринта.

Днес представители на инициативния комитет на протестиращите са в Столична община, за да уточнят маршрутите, по които земеделците ще стигнат до центъра на столицата.

Междувременно техните колеги, някои от които са пътували цяла нощ, остават на обособен паркинг край Долни Богров.

Дотук са се придвижили вече и пернишките земеделци, чиито трактори докъсно снощи бяха събрани в участъка между Владая и Драгичево с готовност да влязат в столицата.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts