| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Митрофанова беснее: Изгониха шефа на Руската църква

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София.

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското посолство у нас.

“Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност“, посочват руските дипломати.

От фейсбук на посолството се разбира, че изгонени са и двама служители на храма.

“Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение.

Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна”, пишат от миисията на Москва у нас.

Преди дни стана ясно, че Вассиан Змеев, заедно с още трима аруски дипломати са били изгонени от властите в Северна Македония, заради данни, че са руски шпиони.

Според мекедонците „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“.

Македонски медии съобщават, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие.

Цитират се думи на македонския премиер Стево Пендаровски от началото на юни, който казва, че службите са получили информация, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts