| | | |

Наш дипломат разкри защо са изгонени руските църковни служители

Руските църковни служители, които са изгонени от България, са прескочили правомощията си.

Руската православна църква винаги е била активна в политическия живот в Русия, особено в последните години. А от друга страна руското разузнаване все повече използва не толкова дори дипломати, а и други по-нископоставени служители, за шпионаж.

снимка: Архив

Това обяви в интервю за бТВ бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му те били активни и в Северна Македония, а основата им цел е била София и Скопие да има лоши отношения, за да не тръгне съседката ни по европейския си път.

„Руската православна църква винаги е била активна в политическия живот на страната“, каза той.

По думите му риториката на църквата съвпада с външната политика на Русия.

„Обхватът на руското разузнаване е толкова дълбок, че обхваща почти всички аспекти на социалния политически живот“, подчерта Керемедчиев.

Според Керемедчиев трябва да се разбере докъде са стигнали контактите на църковните служители.

„Руското разузнаване има всеобхватни методи да използва своите служите. Не се учудвам ,че и руски свещеници са включени в тази мрежа“, каза той.

„Обезпокоен съм, че тези хора са били силно активно участвали в организирането на избори зад граница“, каза Керемедчиев във връзка с увеличаващия се брой на обвинените във Великобритания за шпионаж българи.

“Когато преди година бяха изгонени служители на руското посолство у нас, не само дипломати, сред тях имаше и много технически служители, учители в руско училище, готвачи и т.н. Всъщност, оказа се, че те са с най-високи чинове в руското ГРУ.

Това показва, че руското разузнаване не използва дипломати толкова активно, а по-ниски длъжности хора, за да имат те по-безпрепятствен достъп и да извършват по-лесно работата си”, коментира Керемедчиев.

„Увеличавайки броя на заподозрените, трябва да постави въпрос до колко са били активни и в изборите у нас“, посочи той.

А как свещеник може да разузнава – Руската църква, както казала и самата Митрофанова, имала активна дейност, а един свещеник, имайки достъп до много миряни, имал големи възможности да влияе, да получи информация, да вербува хора.

“Трябва да се види и с кои български граждани той е имал контакти, както направиха и в Северна Македония”, призова Керемедчиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts