| | | | | |

Журналистка побесня: Ще въртят заплашително космати топки

Написах това вчера, но някак не вървеше на толкова светла дата като 22.09 да си говорим за бинго с… космати драг топки, нали?

За пореден път, и то след като веднъж бяха в епицентъра на скандала с подобна порнография, “Национален фонд култура” финансира „драг кралици”, по-точно – бинго с „драг „кралици“, които ще „въртят заплашително топки”.

снимка: Архив

Това пише журналистката Виктория Георгиева в личния си Фейсбук профил.

По думите ѝ Национален фонд култура за пореден път финансира гей-представление с бинго „драг кралици” навръх празника на Независимостта на България.

А през 2022 г. имаше друг скандал, свързан с изложбата “Другите българки” и документалният филм “България в транс”, който проект отново беше финансово и от НФК, като одобреният бюджет от държавата беше в размер на 10 000 лв.

Авторът Михаил Вучков използва фолклорната символика от картините на Владимир Димитров-Майстора, за да покаже историите на няколко души, променили пола си.

Според въпросният, хората, преминали през операция по смяна на пола през 21 в., се оказват в сходна позиция с жените от края на 19 век, чието място е било “под домашната стряха”.

Тоест откровена подигравка с картините на Димитров и образа на жената, на хубавата българка, увековечен от него.

НФК пък, както сами определят своята мисия, целят да подкрепят на национално ниво създаването, развитието и разпространението на българската култура и изкуство в страната и чужбина.

Умилително, особено на фона на някои от проектите, които финансират и на фона на шефа им Слава Драгунчев, който се оказа, че има и профил в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс, където се подвизава с профила “Кралицата”.

През годините са отказани от финансиране редица наистина качествени проекти.

Например „По пътя на българските традиции”, който целеше да представи 12 сред най-значимите български празници, изобразени чрез средствата на живописта. Една от причините за отказ – завишен бюджет.

Знаете ли за какво сума ставаше въпрос. Само 4 988лв…

Виждаме, че не всичко опира само до пари… ако бюджетът е ограничен, както непрекъснато се тръби и не достига за явно стойностни проекти, как такива огромни суми (почти 80 000лв.) се заделят за крайно спорни и откровено пошли идеи?

Това не е култура, не е даже и халтура, това е новата диктатура…

Да разбъркаме косматите топки, уважаеми. Бингооо!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts