| | | | |

Андрей Райчев хвърли бомба: Защо руските свещеници са обявени за шпиони

Социологът Андрей Райчев обясни пред БНР, че докато трае войната в Украйна, България ще е в изкуствено положение.

“Не може да искаме да живеем така, сякаш няма война. Нашето правителство ще остане до края ѝ. То не може да бъде махнато преди това,” категоричен е той.

Той коментира протестите на земеделците и реакциите на управляващите.

“Властта смени три пъти позициите си. Не съм абсолютно сигурен, че господин Денков разбира какво точно означава изречението “Не преговарям с терористи”.

България има доста болежки, но липсата на пари не е между тях. Премина се към решението властта да се откупи от протестиращите,” коментира Райчев.

Социологът отбеляза, че ГЕРБ имат съвсем реални шансове да победят на местните избори в София, ако предложат силна кандидатура.

Андрей Райчев анализира и изгонването на свещеници от Руската църква у нас.

“Това е спор в рамките на православната църква. Той е сериозен и дългосрочен. Касае Папата.

В полюса на този спор са Вселенският партриарх и Руският партриарх – да се сближава ли православната църква с католическата, каквото е настояването на Вселенската патриаршия, или да се раздалечава, както Москва винаги е искала.

В този спор Българската православна църква е на страната на Москва. Нашата църква въобще не се обади по въпроса.

В рамките на този спор има един дребен детайл, който много ни засяга – отделна ли е Македонската църква.

Промосковската позиция твърди, че Българската църква е майка на Македонската. Другата е по-хлабава по въпроса.

Местната Руска църква е спомагала за тази позиция, което не се е харесало на македонците и затова са нарекли свещениците шпиони,” коментира Райчев.

Начинът, по който се държим в България при тази ситуация, той определи като „проамерикански и антируски жест, който няма връзка с църковните неща“.

“Масовият българин обаче няма как да се зарадва на това и се стига до още една причина престижът на нашия главен съюзник да падне,” обясни Райчев.

Една малка страна не може да е напълно самостоятелна, смята социологът.

“Има два вида несамостоятелност в България.

Едната е тип “Борис III”. Ти си съюзник на Хитлер, изпращаш стоки, но не обявяваш война на Русия. Това е опит за полусамостоятелност.

Другата е тип “Тодор Живков” – избираш да си този, който се притиска най-силно и още преди те да поискат, ти даваш и си най-верният. Това дава друг вид дивиденти.

България винаги се колебае между тези две позиции. В момента е заела позицията на притискане – ще казваме, че сме най-верният съюзник. Но има проблем с народа,” коментира Андрей Райчев.

За да си самостоятелен, трябва да си силен икономически и да имаш силна армия, отбеляза Райчев.

“Ние сме периферна на Европа икономика и имаме армия от 30 хиляди души. При тази обстановка, ако не си в някакъв мощен съюз, има опасност за съществуването си.

Трябва да правиш някакъв вид компромис, но въпросът е докъде – да не чувства българинът, че го управляват чужденци,” каза още Андрей Райчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts