| | | |

Асен Василев с лоша новина за ресторантите, ето какво реши

Разработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда.

Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

“Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от COVID-19.

Асен Василев коментира още, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър.

Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета.

“Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

Финансовият министър обясни, че всяка местна организация е излъчила своите кандидати за кметове и общински съветници и всяка местна организация ще прецени кого да подкрепи на втори тур.

“Силно се надяваме на втори тур да са нашите кандидати, за да подкрепим тях”, отбеляза министърът в качеството си на съпредседател на “Продължаваме промяната”.

Източник: БГНЕС

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts