| | | |

Синдикатите отсвириха преговорите за въглищните региони при Денков

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед

Това съобщават от КНСБ в позиция на уеб сайта си.

От Конфедерацията уточняват, че причината да не участват в преговори при Николай Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес.

„Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че

отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика“, заявяват от КНСБ в позицията и допълват, че

всички техни усилия през последните години са били насочени към намиране чрез диалог с правителството и парламентарно представените партии на най-добрите решения за работещите във въглищните региони и за социално-икономическите последствия за страната въобще.

„Уверени сме, че това е пътят при наличие на открити и навременни действия и чуваемост на проблемите и исканията на работниците“, пишат още от синдиката.

По-рано днес премиерът Денков призова партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори.

Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението.

От правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони.

От “Подкрепа” също декларират, че никой от техния синдикат няма да се отзове на поканата на премиера Николай Денков за среща в Министерския съвет.

Димитър Манолов заяви, че който иска да преговаря, трябва да дойде на място при протестиращите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: КНСБ

Similar Posts