| | | |

НА ЖИВО: Бившият шеф на “Кинтекс” разсипва Нинова – Корнелия подписала износа на 4200 тона оръжия за Украйна ОБНОВЯВА СЕ

Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова, разтоварени на летище Жешов в Полша, на 70 км. от украинската граница.

Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов.

Той беше освободен от Корнелия Нинова, докато тя заемаше поста министър на икономиката. И води 2 дела срещу нея. Тя пък, от своя страна, го съди по други 2 иска.

Михайлов беше спряган дори за следващ министър на икономиката, но в крайна сметка с поста се сдоби друг уволнен от БСП шефката, докато тя бе министър – началникът на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов.

Бившият шеф на “Кинтекс” продължава да отрича твърденията и в позицията си обяви, че делата срещу него са заведени заради страха да не заеме длъжност, която да му позволи да изобличи лидера на БСП.

Ето думите на Нинова от церемонията, при която предаде министерството на Никола Стоянов, също уволнен от нея като шеф на Борда на директорите на “ВМЗ”-Сопот.

“Специално съм удостоена с тази чест – да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, например да назначи г-н Михайлов от “Кинтекс”, срещу него поне има вече две дела.”

В отговор Александър Михайлов твърди за злоупотреби с властови ресурс от страна на Корнелия Нинова, за износ на българско оръжия за Украйна и за ролята на Нинова като посочва, че може да предостави документи в подкрепа на думите си.

Още в началото на юни той съобщи за търговия с оръжия към Украйна.

“Март, април, май тази година от български летища до полското летище Жешнев , ако не се лъжа, на 78 километра от украинската граница, които са пренасяли оръжие. Основната част от тези 200 милиона са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ-21 “Град”, каза той.

Попитан защо, след като е получил конкретната информация за обема изнесени оръжия още на 1 юли, а я обявява чак днес, Михайлов заяви, че нито Агенция “Митници”, нито НАП са искали да се занимават с този “горещ картоф”.

А на въпроса как доказва, че въпросният експорт е предназначен за Украйна, той заяви, че неслучайно там, край полското летище са били разположени ПВО системи “Пейтриът” и твърди, че над 70% от всички оръжейни доставки за Украйна се правели именно по суша там.

“Оръжейните доставки в условията на война се осъществяват изключително трудно, само по суша и по тъмно”, добави Михайлов.

По думите му, до 30 юни вече подписаните от Нинова разрешения за износ на оръжия са за над 1 милиард и 16 милиона евро. Общата сума обаче за полугодието според изчислението на Михайлов е за над 2 милиард евро.

“Сделки минават и през Румъния и Словакия. На 8 юни ДКК изнесе една клеветническа пресконференция по мой адрес. И тогава съобщих за скандалната сделка за над 200 милиона долара през Румъния, която обаче не се осъществи заради дефектно оръжие”, коментира още екс шефът на “Кинтекс”.

В тази сделка били намесени четирима души – Корнелия Нинова, началникът на кабинета й Калоян Методиев, Кирил Петков и Лена Бориславова. “Никой от тях не обори и ред от тази информация месеци наред”, чуди се Михайлов.

Следните снаряди: 122 мм за гаубици, 152 мм за стационарни оръдия, 122 мм ракетни снаряди за “Град”, 132 мм артилерийски снаряди, са основните оръжия, изнесени от България, твърди още той.


Последвайте Budilnikbg.com вече и в Телеграм

Similar Posts