| | | |

Бесен СКАНДАЛ между опозиция и управляващи: БСП напусна залата, Тошко Йорданов демонстративно къса…

Заседанието на парламента започна с напрежение между опозиция и управляващите.

Мнозинството отхвърли предложение на левицата за незабавно изтегляне на териториалните планове, преработването им и едва тогава да се върнат на Брюксел.

Малко след това депутатите от левицата напуснаха пленарната зала.

Под формата на декларация, председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов остро разкритикува гласуваното вчера споразумение между правителството и синдикатите в енергетиката, като го обяви за безсмислено.

“Вчера след едно извънредно заседание , емоционално и не знам колко часа стояхме, Народното събрание прие едно решение, което е безсмислено.

Когато спорят две страни – управляващи и протестиращи, за да има решение, трябва да има съгласие от двете страни. А ние имаме съгласие само от управляващите, а другите са на “Тракия” и Хаинбоаз.

Защо приехме нещо, което е вашата гледна точка, другата не се съгласи и хората са на магистралите? Да направим още няколко извънредни заседания, да си препотвърдите решението. Вижте колко струва…”

След тези думи Тошо Йорданов демонстративно скъса от парламентарната трибуна споразумението.

Това провокира реакция от страна на ПП-ДБ.

“Току що, г-н Йорданов, скъса пет от шестте искания, с които протестиращите дойдоха на преговорите”, каза Васил Стефанов от ПП-ДБ.

Не закъсня и реакцията на Йорданов.

“Идете и го обяснете това на магистралата. Вдигнете си костюмчето, отидете при тях и гледайте да не ви набият”, каза Тошко Йорданов.

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Закона за енергетиката. Ключовите поправки имат за цел да либерализират изцяло пазара на ток в България.

Основната промяна в Закона предвижда Националната електрическа компания от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик и да отпадане задължението КЕВР да определя квоти за производство на ток за бита от страна на държавните електроцентрали.

Премиерът Николай Денков вече увери, че след въвеждане на либерализацията на пазара на едро цената на тока за бита няма да се увеличи. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г.

Според приетата програма за работа депутатите ще обсъдят на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за администрацията. В дневния ред е продължение на второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

Програмата за днес включва второ гласуване на изменения в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Очаквайте подробности

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts