| | | | |

Борисов разкри с кого си говори всяка вечер и се закани: Вотът на недоверие няма да мине, но да не се… ВИДЕО

“В момента ние имаме една много силна работеща законодателна власт. Всичко, което се е случило с Украйна, мина първо през парламента. В енергетиката по същия начин.”

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Народното събрание пред журналисти.

“Има цели сектори, за които, ако ви изпитам, няма да знаете името на министъра. На спорта кой е?“, изпита той журналистите, които за негова изненада му отговориха правилно.

Причината, според него, е, че те не работят и нищо не се е случило в цели сектори. Той разкритикува остро министъра на спорта.

“В момента светът много бързо се развива в много сфери. Нашите икономически представители, търговски аташета, трябва да отварят пазари, в иновациите, в растежа да заложим ясен план – какво отваряме, какво затваряме, къде са инвестициите, какво е финансовото положение”, посочи той.

Планът ни трябва, за да го изхарчим за стари плащания в сферата на социалната политика или за нещо, което отговаря на името – растеж, преход? Неща, които според мен са изключително важни.

И аз не виждам министрите в много сфери да са моторите на тези процеси.

И затова март месец има ротация, като се направи оценката, заедно с колегите от ПП и ДБ, ако има по-добър вариант, ще отидем на него“, обясни Борисов.

По думите му, при ротацията ще бъде направена оценка на министрите, всеки ще има възможност да обясни какво е започнал.

Относно това дали ГЕРБ ще подкрепи правителството при вот на недоверие в Народното събрание, Борисов заяви:

“Разбира се, че ще го подкрепим в зала. Но ние не можем да си заравяме главата в пясъка. И неща, които не вървят, именно затова съм критичен, за да може да се използва времето да работим още по-добре”.

“В парламента всичко ще се приеме. Днес ще приемем законите, утре Конституцията. Това, което като план-график сме си поставили, ще го изпълним. Същото искам да го прави правителството. Не да ни вкарват ту в зърнена, ту в енергийна криза.

Предварително трябваше да са се срещнали със синдикати, работодатели, синдикати, не да идват в парламента, ние да се явяваме гарант. Това не е окей”, каза лидерът на ГЕРБ.

По отношение на прогнозите, че кабинетът може да изкара пълен мандат, Борисов каза:

„Всеки може да прогнозира. Алена прогнозира най-добре. Тя може да изкара други решения. Моето мнение е, че ако работим добре, можем да го изкараме мандата. Да показваме на хората всеки ден грижата и да има смисъл да има правителство“.

„Парите в държавата свършват“, заяви Борисов.

„Това ме връща във времето, в което нашите правителства работеха на излишък. Не на дефицит, не да не може да се върже краят на годината“, припомни той.

Попитан за увеличението на заплатата на шефа на НАП с 1000 лв., той отговори:

„Дали е с 1000 лв. или не, няма да вляза в тази жълтиния. Важно е той да бъде осигурен и тези хора, не говоря за имена, когато заемат този пост, да знаят, че могат да си хранят семейството, да бъдат твърди, да бъдат безкомпромисни“.

Борисов разкри, че всяка вечер си говори с премиера акад. Николай Денков и му казва всички пропуски.

По отношение на острото си изказване към министъра на енергетиката Румен Радев Борисов уточни:

„Не беше точно така, както ме хванахте тук – няма да се подпише едва ли не споразумението, и аз първосигнално реагирах. Вече на такива въпроси, ще ме извините, първо ще си ги прочета, ще се върна и ще ви отговоря“.

Според него, вотът на недоверие няма да мине, но не трябва дълго да се разчита на това. Хората са приели „сглобката“, защото са направени много неща в парламента.

„Но ние трябва все пак да защитим правото си да управляваме – в сглобка, в некоалиция, с тези, с други министри, без значение, да правим добри неща за хората“, подчерта Борисов.

„ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство“, категоричен беше той.

По думите му, оценката за работата на Асен Василев като финансов министър ще бъде направена според бюджета, който ще внесе след изборите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts