| | | | |

Калоян Методиев с взривяващ коментар за сигурността в България и ситуацията в Израел

Политологът Калоян Методиев излезе с първи коментар за ситуацията в Израел. Това той направи чрез пост в личния си фейсбук профил.

“Какво е сигурност? За нея вече се говори постоянно.

Явно имаме различни виждания с управляващата сглобка и президентската кохорта.

За тях българската сигурност е купуване на индулгенции чрез милиарди за няколко непроизведени самолета или за безвъзвратно остарели бронетранспортьори от миналия век.

Правителството само в Стара Загора търси 1000 войника… Кой ще ги кара? Задължиха българското общество за години напред със скрап.

Новата ситуация се видя в Израел. Мъже с анцузи и по джапанки пробиха най-охраняваната граница в света (след корейската), избиха стотици невинни, направиха за смях едно от най-силните разузнавания и най-модерната и боеспособна армия в света.

Сигурността, която ни предлагат президент и сглобка е безвъзвратно демодирана. И е за личната им употреба, а не за общата ни сигурност. Очевидно моделът се променя.

Нови форми на отбрана и сигурност са на дневен ред – кибервойски, мобилни групи, дронове, реални огради… Евтини, гъвкави, практични.

За мен сигурност е непробиваема граница (като гръцката), която не е разграден двор за трафиканти и маршрутни линии из цялата ти територия;

Сигурност е да няма убийци по улиците (наркомани, биячи, дрогирани шофьори, разглезени мамини синчета) със съучастници полицаи (като Семерджиев, убитата французойка и т.н.);

Сигурност е спокойствие по къщите, че няма да те убият или да те оберат, докато спиш или те няма;

Сигурност е селата и къщите да са без решетки на прозорците като в зоопарка;

Сигурност е премахване на гетата като престъпни гари-разпределителни за трафик, наркотици, проституция, банди;

Сигурност е да не те пребият на улицата, защото не си дал предимство на поредната мутра или защото на някой така му харесва;

Сигурност е да не висиш на прозореца, за да видиш дали ти е открадната колата;

Сигурност е да не се притесняваш за живота и здравето на възрастни родители и деца, които да се върнат добре от училище;

Това е сигурност! И човекът трябва да е в нейният център.

Нужно ни е балансирано и евтино закупуване на техника, която не заробва данъкоплатците, не купува нечие спокойствие, не е демоде и не е за сметка на реалната сигурност срещу виртуалната.

Военният оркестър с безкрайните исторически чествания за всякакви поводи е сигурност в минало време. Ламарините, които няма кой да поддържа и да кара са вирутална сигурност.

Реалната сигурност е човешкият живот, здравето и защитата на собствеността. Тук и сега”, написа той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts