| | | |

Премиерът и шефът на ДАНС с изявление заради войната в Израел. Има ли опасност за България ВИДЕО

Премиерът Николай Денков даде изявление след свиканото заседание на Националния контратерористичен център в Министерския съвет заради нападението на движението Хамас над Израел.

„По отношение на общите заплахи от терористична дейност в България – няма повишен риск и нивото остава най-ниско.

По отношение на институциите, които принципно са с повишен риск – летища, гари, синагоги – там е повишено нивото на внимание – жълто ниво и са приети мерки от институциите, за да бъдат намалени опасностите от терористични актове“, заяви премиерът Николай Денков.

„По отношение на всички останали институции, нивото остава най-ниското възможно. В същото време ситуацията се променя много бързо“, каза той.

„Има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране. Може да се повишат бежанските потоци“, каза премиерът.

„Има рискове, свързани с доставката на суровини и от там цените на тези суровини. За всичко това ще говорим през идните дни“, каза той.

Пламен Тончев, председател на ДАНС, взе думата:

снимка: Кадър

“Въз основа на извършените анализи, експертите предлагат следното – да се запази ниско ниво на предпазливост в страната. Да се запази степента на готовност при реагиране – жълта”, каза той.

Денков благодари на Мария Габриел и министър Гвоздейков за усилията по прибирането на българите от Израел.

„Хората вече са в България. Грижим се за сънародниците ни. В тази трудна ситуация, чиито мащаби никой не е предвидил, показахме, че на ниво правителство, с изпреварващи действия успяхме да се организираме. Благодарности на премиера и на министър Гвоздейков“, каза Мария Габриел.

„Искам да благодаря на посланика ни в Израел и на служителите в консулството ни там“, каза тя.

„В момента не знам посолството ни да се готви за евакуация. Те трябва да работят за българските граждани, докато не осигурим безопасно излизане“, заяви премиерът.

Преди малко подписах заповедта за подготовка на полета, очаква се още тази вечер самолетът да излети за останалите нашенци“, каза той.

Министър Гвоздейков каза, че самолетът ще излети до 30 минути от България за Израел. „Слот е отреден за 19:30 да излети от София за Тел Авив. После ще бъдат чекирани пътници, събират се хора в момента, които искат да се приберат“, каза той.

По думите му към момента има записани 68 души, които искат да се приберат, ако има още желаещи, ще могат да се качат“, каза още Гвоздейков.

На заседанието органът с координатор Държавна агенция “Национална сигурност” е анализирал терористичните заплахи и е предложил на вътрешния министър определяне на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.

Освен от служители на ДАНС дейностите на центъра се осъществяват от МВР, Държавна агенция “Разузнаване”, служба “Военно разузнаване” и служба “Военна полиция” към Министерството на отбраната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts