| | | | | |

Писател избухна: Това е огромен скандал! Във всяка друга страна-член на ЕС – понеже точно „промяната“ много говорят за…

Неработещите институции убиват – последният пример за това бе атаката на „Хамас“ срещу Израел, която по необясним начин бе проспана от израелските служби за сигурност.

Шокиращите последици от стотици убити, хиляди ранени и неизвестен брой отвлечени буквално вцепениха целият свят.

Гледай Израел, мисли за България – това си казва човек, когато гледа безогледните назначения на ППДБ в българските държавни институции.

Шокиращо е настървението, с което „промяната“ настоява за уволнение на шефовете на служби – и то точно във време на незапомнени от поколения глобални сътресения. Това е безотговорно и опасно отношение.

Безотговорно и опасно е също така за подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“, тоест отговарящ за валутния борд, да бъде назначен човек (Андрей Гюров) без банков опит, или по-скоро – с отрицателен банков опит.

„В цялата си професионална кариера Гюров не е изпълнявал банкови функции и не е заемал отговорна длъжност в нито една от банките, които е посочил“ – тази информация в медиите е притеснителна и още по-притеснилното е, че никога не е била опровергавана.

Една от банките, в които е работил сегашният подуправител на БНБ Гюров, е „Volksbank, Виена, в която Гюров е работил, според собствената му автобиография 5 години (01.2002-12.2007 г.)“. Там той заемал длъжността „Контрол на кредитния риск”. Интересното е, че Volksbank, Виена е 100 % руска собственост.

Действителният собственик на Volksbank, в която Андрей Гюров е работил цели пет години, е любимата на Путин руска банка „Сбербанк”.

Както „Сбербанк”, така и нейният председател Герман Оскарович Греф, са в най-ограничителния санкционен списък, въведен от САЩ, ЕС и други държави.

Въпреки всичко това, Андрей Гюров е избран от парламента за подуправител на БНБ.

Само за сведение, другият подуправител на БНБ, избран от парламента, е уважаван академичен преподавател, финансов експерт и бивш финансов министър, член на бюджетна парламентарна комисия – става дума за доц. Петър Чобанов, заел длъжността подуправител и ръководител на управление „Емисионно“.

ДПС може да бъде упреквано в много неща, но не и в подценяване на своята кадрова институционална отговорност.

За разлика от Гюров, който тези дни си позволи да се появи на партийно събрание на „Продължаваме промяната“.

Това е огромен скандал и доказателство за конфликт на интереси.

Във всяка друга страна-член на ЕС – понеже точно „промяната“ много говорят за „европейските правила“ – Гюров ще бъде отстранен от заеманата длъжност без никакво бавене.

Защо? Защото подуправителят на Българска Народна банка Гюров продължава да членува в Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“,

което е нарушение на Закона за БНБ и е нарушение на правилата за независимост на Европейската централна банка.

Андрей Гюров попада в нарушение на чл. 12. ал. 5 на Закона за Българска народна банка, който след изричното изброяване на забранените и позволени допълнителни дейности, сочи, че управителят и подуправителите могат да извършват неплатена дейност с изрично единодушно разрешение на целия Управителен съвет, доколкото това не ги поставя в конфликт на интереси.

Със сигурност новоназначеният подуправител няма разрешение от УС на БНБ да участва в изпълнителния съвет на ПП „Продължаваме промяната“, дори без да говорим за изричен конфликт на интереси.

Европейските правила също са нарушени.

Един от принципите в Кодекса за поведение за високопоставени служители на Европейската централна банка е независимостта и е разписан така:

„Имайки предвид член 130 от Договора за функционирането на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕСЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците

при упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията и отговорностите, които са им възложени, действат независимо и обективно в интерес на Съюза като цяло, независимо от националния или личния интерес, и

нямат право да искат или да приемат указания от институции, органи, служби или агенции на ЕС, от правителства на държави членки или от други органи“.

Само че като член на партийното ръководство, очевидно Гюров приема указания от „други органи“.

И най-скандалното е, че поне засега няма санкции за нарушенията на длъжностно лице, което пряко отговаря за управлението на повече от 30 милиарда евро валутни резерви в БНБ!

Как ли ще се правят на неразбрали и изненадани нашите политици, когато този факт стигне до ЕЦБ ( а вярвайте, това няма да остане скрито).

Банковият сектор трябва да стои далеч от партии и политика! Защото е доказано в практиката правилото, че „парите обичат тишината“.

На фона на всичко изброено дотук вероятно изглежда нелеп примерът с участието на служител на банка ДСК – клон Карлово в изборния процес като секретар на общинска избирателна комисия.

След като в София може всичко, защо и аз да не си го позволя – това е логиката по места, лошият пример заразява.

И ако в този случай не може да се говори за формално закононарушение, със сигурност може да се говори за възможна злоупотреба с институционална репутация. Това е видно.

А както стана ясно още в началото – неработещите институции убиват. Злоупотребата с добрата репутация на работещите институции също убива – тя убива доверието.

И затова и в крайна сметка обществото ни е стигнало дотук – защото всичко се крепи на доверието и всичко започва от изборния процес.

Автор: Александър Урумов, писател/ Епицентър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Това е огромен скандал! Във всяка друга страна-член на ЕС – понеже точно „промяната“ много говорят за „

Similar Posts