| | | | | |

СКАНДАЛ! Министър на сглобката се натопорчи, обиди Борисов и го обвини в…

Кога ще си тръгна от поста няма никакво значение.

За мен тази позиция не е самоцел. В момента имам шанса да бъда министър на спорта и всеки ден когато тръгвам на работа си казвам “Днес трябва да направиш добро”. Кога ще си тръгна от поста няма никакво значение

Така министърът на спорта Димитър Илиев коментира от ефира на БНТ атаките срещу него от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го обвини, че не върши никаква работа, а и освен това – не бил познат и популярен.

Иначе Илиев заяви, че когато си тръгне от спортното министерство, то щял да направи това с високо вдигната глава.

единственото важно в случая е, че в момента в който си тръгна отново ще ходя с гордо вдигната глава, ще знам, че съм работил максимално за спортистите и за младежите, ще знам, че сме работили честно и почтено.

“Това са кухи обвинения, които нямат никаква стойност и са в реда на нещата. За мен големите лидери преди да отправят обвинения, те трябва да могат да носят отговорност за своите действия”, подчерта отново той.

Той нарече Борисов “разни политически лидери”, които критикували ръководеното от него ведомство, защото сега имало предизборна кампания.

Този човек е наясно, че за четири месеца държавата не може да построи тези неща, атакува Илиев.

И допълни, че построеното за 12 години до момента било в плачевно състояние, въпреки че държавата била наляла милиарди в едно дружество и всичко вървяло към разруха и разпад.

“Въпросите трябва да бъдат задавани от нас”, натопорчи се бившият рали пилот, съобщавайки, че по някаква програма за строеж на 25 физкултурни салона, обявена по времето на управлението на ГЕРБ, до момента бил построен само един такъв салон.

Илиев заяви още, че до момента парите на федерациите се разпределяли и давали с някакви бележки и по симпатичност на министъра. Той бил пресякъл тази дейност, похвали се бившият автомобилен състезател.

Той обяви, че от Министерството на младежта и спорта са подсигурени 3 милиона и 200 хиляди лева за подготовката на българските спортисти.

“За първи път младите спортисти в олимпийските спортове ще получават премии за постиженията, които са постигнали на европейско и световно ниво. От 1 до 8 място в тези две направления, те ще получават финансиране.

За първо място на световно премията е 20 000 лв, за първо на европейско ще получават по 10 000 лв. Параолимпийците ще получават същите премии”, съобщи министър Илиев.

Той подчерта, че се гордее с домакинствата на България на световно първенство по гребане за младежи, европейските първенства по волейбол и по акробатика.

“Разработихме национална програма за спортна инфраструктура. В рамките на 10 млн. лева ние ще реализираме обекти за 20 млн. лева, защото те са с 50% самоучастие.

Досега парите за инфраструктура са раздавани срещу един лист хартия.

В момента разпределението ще бъде на база обективни критерии, а не да се дават по симпатии и лобистки намерения от една или друга политическа страна”, поясни Димитър Илиев.

Илиев се похвали и с кампанията “Спортът е за всички”, в която най-успешните български спортисти насърчават младите да спортуват.

Министърът на спорта коментира и случая с Антъни Иванов, който беше наказан от БФ по плувни спортове със спиране на състезателни права заради негови изказвания уронващи имиджа на централата.

“Никой не е виновен, че той е наказан. Единствено той е виновен. В спорта освен добър спортист, ти трябва да бъдеш дисциплиниран. Трябва да се научиш да спазваш правилата”, заяви Илиев.

Той коментира и състоянието на спортните обекти в България.

“Заварих един неработещ механизъм, държавата е наляла обекти за милиарди в едни дружества, които са търговски дружества, но единствената търговия е да издават под наем спортни имоти. Те самите не генерират никаква печалба, напротив само загуба.

За тези години вече са 70 млн. лева загуба. В крайна сметка този механизъм не работи.

Тук е ролята на държавата да намери кардинално решение. Обмисляме да направим Държавна агенция “Спортна инфраструктура, където държавата да си влезе в ролята на стопанин”, разясни министър Илиев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts