| | | |

НА ЖИВО Денков изби рибата: Сравни протеста на енергетиците с…

Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, това ще има отражения и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима.

Това каза премиерът Николай Денков, който в този час отговаря на въпроси на граждани и журналисти във фейсбук по повод навършените 4 месеца от заклеването на правителството.

Поетапното вкарване на неруски петрол ни дава възможност да отреагираме, каза още премиерът за това дали трябва да се отмени решението да спре дерогацията на руски петрол.

Инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение.

По отношение на храните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън, подчерта той.

Трябваше да рестартираме почти всички сектори без изключение, това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в преговорите с аграрните производители е, че има много проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием, продължи той.

Миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както досега, но не може. Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоенергетици, промените се случват оттам.

Затова е важно и ясно да се разбере – промените ще се случат, тези териториална планове всъщност помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени, подчерта той.

Повече няма да затваряме административно толплоелектрически централи. Трябва да поддържаме енергийната сигурност и с въглищните централи, това са години напред, след това има години за рекултивация на мините. Това са промени поне до 2043-2045 г.

Докато не започнем да търсим решенията заедно, няма как да има напредък, настоя той.

Докато се търсят политически дивиденти от ситуацията, както е с вота на недоверие, както е с кметската кампания за Старозагорския регион и някои други региони, всеки ще гледа да вдигне напрежението, който няма какво друго да предложи на хората.

Като нямате позитивни идеи опитвате това – да плашите хората, каза той.

Истинският проблем е, че тези решения не са обяснявани на хората, на тях им е обещавано нещо, което не може да се случи и те сега са искрено изненадани.

Това е все едно да държите един телефон, който е все още със шайба, а от другата страна да са мобилните телефони и да кажете – сега недейте да ползвате мобилните, защото още имаме старите.

Ясно е, че ще има преход и този преход трябва да стане с грижа за хората, това е, което се опитваме да направим, настоя премиерът.

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност, каквато искаме. Причините са две.

Едната е, че в годините назад нямаме съответните книжа, както е при АМ Хемус. Това затруднява продължението на тази дейност, защото който позволи да се строи повече, той може много лесно да бъде даден на прокурор за това, че работи върху незаконно строителство.

Другият проблем е, че когато се обявят големи поръчки, както направи министър Цеков, всичко се обжалва максимално и така се забавят сроковете, за са стартират поръчките.

Имат интерес фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността, защото това им позволява да имат по-голяма печалба и тя да се разпредели към политически играчи, които им осигуряват поръчките. Това е проблем, с който се борим.

По инхаус поръчките работна група подготвя решения, те се обсъждат с депутатите. Строи се в момента, отпуснаха се средства към общините, има средства и за зимно почистване, увери той.

240 млн. даваме за училища и детски градини, 240 млн. за студентски общежития – всичко това са капиталови програми, които стартираме, но те изискват проекти. Често се случва парите да ги има, но да не се използват, защото няма проект. Затова и общините трябва да са готови, каза той.

Има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока. цената е фиксирана до средата на 2024 г., а след това механизмите няма да позволят поскъпване с повече от 1 до 2%.

След това като изтече срока от 2026 г. отново имаме механизми, които позволяват да се компенсират потребителите подобно на това, което ползваме за бизнеса в момента. В същото време трябва да създадем конкуренция между производителите и разпространителите на ток.

Системата ще е много подобна на това, което има с мобилните оператори – ако ви устройва, си оставате при вашия, ако намирате някой, който ви предлага по-евтина услуга, може да се прехвърлите, каза Денков. И подчерта, че е работа по закон на разпределителните дружества да се занимават с електромерите, а не на хората.

Проверих каква е ситуацията със заплатите в НСИ. Оказа се, че 2019, 2020, 2021 г., 2022 г. те са имали редовно увеличение с по 10% за всяка една от тези години, за разлика от други администрации.

Също така 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен през пандемията, са получили едно допълнително увеличение с 30%.

Аз разбирам притеснението. Но ако погледнете сумарното увеличение спрямо сумарната инфлация, то увеличението е по-голямо. По никакъв начин не казвам, че това е достатъчно, но се опитваме да балансираме заплатите в администрацията и да няма големи различия, каза премиерът.

В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. Когато се задържат автомобилите това, което е меродавно, са кръвните проби.

Усилията, които трябваше да положим, бе те да излизат бързо. Ще има ясен кръвен тест и ще показва дали има злоупотреба. Ново оборудване за лабораториите очакваме до няколко месеца, подчерта той.

И напомни, че от ВМА са поели ангажимент към него да наемат още хора, за да направят работата на три смени и пробите да излизат по-бързо.

Относно конкурсите за директори, които трябва да се проведат на десетки места в страната, но бяха блокирани заради обжалването на новата наредба за тях, Денков каза:

Имаме крайно решение на съда и в момента на обществено обсъждане е поставена променената наредба. Срокът бе 19-20 октомври за предложения и вероятно през ноември-декември може да се обявят нови конкурси.

Интересите са, че след приемането на новия Закон за предучилищно и училищно образование, беше използвана системата, за да се назначават лица с политически протекции. За съжаление, както на много други места, се оказа, че чрез общински администрации, РУО, могат да се назначават директори с партийни пристрастия и това се оказа масова практика.

Идеята на новата наредба бе това да се избегне, да има друга процедура, по която да се кандидатства, но тя беше забавена с повече от година по тези причини. Надявам се сега да започне и да спасим системата от това политическо влияние.

Говорих с министър Цеков по въпроса за режима на водата в Омуртаг, дал е ясни предписания какво да се направи и те зависят от общината там. Не разбираме защо общината не изпълнява това, което трябва да се направи, коментира премиерът.

Нямаме правомощия да забраняваме пропагандата. Опитваме се да ограничим дейността на хора, които вършат незаконосъобразна дейност. Знаете, че има експулсирани няколко лица, които работеха срещу интересите на България, включително разпространявайки такава пропаганда, но комбинирано с друга дейност, която е противозаконна и това ни позволи да ги експулсираме.

От друга страна има други институции за това да следят дали има фашистка пропаганда, защото има такава, за съжаление, но изпълнителната власт няма точно такива правомощия. Това, което правим, е да разкриваме тези неща.

Не спестявам, когато е необходимо да кажа такива думи, включително когато става дума за парламентарно представени политици, които използват трибуната и на Народното събрание за такъв език на омразата

Напомни, че има организации, които могат да се намесят и при медиите, защото има етичен кодекс. Често обаче това не се случвало, напомни, че има и дело срещу “един журналист, който често минава границите”.

Призивът ми е – слушайте, гледайте, четете това, което казват представителите на властта. Ние сме тези, които вземат решения.

В момента няма причина да се променят здравните правила заради случаите на ковид. Ако се наложи нещо, то ще е само заради натоварване на здравната система, а в момента няма такива индикации. Призовавам хората да не се поддават на такива провокации в мрежите, допълни той.

Контролът върху вноса на зърно и храни от Украйна е същият, а през последните седмици даже завишен спрямо вноса от всички други страни. Няма индикации за проблеми. Напротив – качеството на зърното е много добро.

Имаше проблем с една партида и тя е върната, но тя е свързана с някакви вредители вътре в нея, подчерта Денков.

БТР-ите, които подаряваме на Украйна, са произведени през 60-те г. В момента купуваме БТР-и, които се произвеждат сега и са съвременни на начина, по които се водят сражения сега. Тези, които купуваме са най-добрите в света, каза той.

Запитан защо те не се купуват от български производител, Денков каза:

Знам, че военните са пратили запитвания до над 10 фирми, сред които и български, дали биха могли да произведат машини със съответните характеристики и отговор, че могат са дали само 2 или 3 фирми и са се спрели на една от тях. Нито една от тези фирми не е била българска.

Говорим за напълно оборудвани съвременни машини. Това са високи технологии, които единици държави имат на това ниво.

Винаги съм се интересувал от това дали министрите изпълняват програмата, която е зададена. Някои от министрите са по-активни в медийното пространство, а други са по-съсредоточени върху тяхната работа и това се вижда. Винаги може да наваксаш, ако не си бил активен в медиите и да кажеш – свърших това, това и това

Докато ако не си свършил работата си, няма как да излезеш и да кажеш – вижте какво свърших. Затова истинската оценка на министрите ще е по това, което са свършили, а не колко често са се появявали пред камерите. Добре е да бъдат по-активни.

Аз също им казвам, че трябва да обяснят какво правят, но това не е решаващото. Колкото до оценките от г-н Борисов и други политици – намираме се в предизборна ситуация, партийните лидери обикалят страната, опитват се да нахъсат актива си и това е един от начините да го направят.

Нямам основание да кажа за никой един от министрите, че не си върши работата, настоя Денков.

Те си вършат работата, но не на последно място в много от министерствата има интереси, които трябва да бъдат пречупени, защото хора са свикнали да получават средства по един или друг начин и ние затваряме тези вратички, а това си има своите отгласи, така да се каже, в политическото пространство.

На някои места се оказва, че трябва да се сменят хора и да се спазват правилата. Не искам да влизам повече, но ако погледнете кои министри се критикуват, може да погледнете и какво се е случило по отношение на някои от институциите в тези министерства, посочи Денков.

Част от промените изискват мнозинство – в конституцията, регулатори, където без ГЕРБ и ДПС няма как да съберем това мнозинство.

Много пъти съм казвал, че аз бих приел подкрепа и от други партии, но те са решили да бъдат твърдо опозиция, бих казал много често агресивно антиевропейска, което няма как да ни събере във вземане на общи решения.

Много други решения могат да се вземат без ДПС, но колкото повече подкрепа има, толкова по-добре.

Ако трябва да използвам една илюстрация – няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки.

Имаме много ясна програма, тя се изпълнява с невероятно темпове по отношение на подготовката на законите. За тези няколко месеца успяхме да свършим работа, която е стояла години наред. Няма причина да се оплакваме от подкрепата, каза той.

Единственото, което ме тревожи, е ще успеем ли да завършим цикъла, който сме започнали с промените в законите и промяната в конституцията. Важното е да успеем да свършим тази работа, защото ако се пресече сега, много от заложените успехи ще бъдат изгубени

Призовавам и БСП, и ИТН да се замислят много сериозно какво искат – дали нови избори, дали искат едно правителство, което да бъде доминирано от ГЕРБ и ДПС, какво искат в края на краищата, защото това, което искаме ние, е да си изпълним приоритетите.

Имаме много голям напредък по отношение на членството в Шенген, но разговорът вече е много различен и то благодарение на това правителство.

Имаме сериозен напредък по отношение на еврозоната. Това е европейското бъдеще на България и ние в момента много бързо напредваме по него, каза премиерът.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts