| | | |

“Хамас” забрани на палестинците да напускат Газа сити

Палестинците започнаха да се евакуират от Газа сити.

Израелската армия даде ултиматум населението на града да го напусне до 24 часа. Настана объркване, след като палестинската групировка “Хамас” разпореди да не се изпълнява нареждането на израелците.

Част от хората тръгнаха към южната част на Газа. Предполага се, че столицата на анклава ще е мястото, от което ще започне наземната операция на израелската армия.

Израелската армия предупреди за евакуацията с хиляди листовки, които се посипаха от небето над Ивицата Газа. Градът е приблизително една трета от цялата територия на Газа и се намира в северната част.

Населението е над 1 милион души и толкова бързо евакуацията е практически невъзможна. Но много хора тръгнаха от страх да не се окажат на пътя на израелската армия.

“Ставало е с дядовците ни, сега става и с нас. Отново ни прогонват. Това е план да се отърват от нас. Газа ще бъде унищожена. Пълна катастрофа”, заяви Мохамед Рока.

Много палестинци отказват да напуснат Газа сити. Израелската армия предупреди, че по този начин “Хамас” ги ползва като жив щит.

Но ултиматумът предизвиква много критики. Редица държави в Европа и по света осъдиха идеята на Израел. ООН го нарече незаконен.

“Уязвими пациенти, включително тези, които бяха ранени в бомбардировките, тежко болни, които дишат на вентилатор, възрастни хора или майки с много малки деца – за някои от тях такова преместване е като смъртна присъда.

Да карат здравните работници да ги местят, е проява на жестокост”, посочи Тарик Ясаревич, говорител на Световната здравна организация.

Продължават опасенията, че конфликтът може да излезе извън границите на Израел.

Иранският външен министър отиде в Ливан и се срещна с лидера на “Хизбула”. В миналото финансираната от Техеран групировка води война с Израел и продължава да призовава за унищожението на страната. След срещата “Хизбула” изпратиха смесени сигнали.

Следим ходовете на врага и сме напълно готови. Ще предприемем действия, когато му дойде времето”, каза Наим Касем, заместник-командир на “Хизбула”.

Извънредни дипломатически усилия вървят паралелно с подготовката на Израел за военна операция.

Председателките на Еврокомисията и Европарламента се присъединиха към мнозина чуждестранни политици и дипломати, които се срещнаха с правителството на Израел и Палестинската автономия на Западния бряг.

Засега не може да бъде намерен начин както цивилните в Газа да получат помощ или поне начин да напуснат, така и Израел да проведе ефективна операция срещу “Хамас”.

А мюсюлманите в Йерусалим днес бяха принудени да се молят на улицата.

От съображения за сигурност Израел отряза достъпа към джамията Ал Акса и други храмове. Така петъчните молитви минаха на открито и под погледа на стотици полицаи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts