| | |

Скандалът в СОС се разпали наново: Хемикян съзря мистериозен мъж до Терзиев и побесня заради… СНИМКА

“Ще преживеем това неуважение от страна на кмета. Искрено съжалявам и за г-н Димитров и неговата група, защото те останаха малко като в небрано лозе. И те не са очаквали, че кметът ще стане и ще си тръгне.

Той трябва да разбере, че той вече не е едноличен търговец, не е управител на фирма, където никой не трябва да му противоречи. Напротив, към него трябва да се задават въпроси”

Това заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ в ефира на БНТ във връзка с екшъна, разиграл се по-рано днес в Столичния общински съвет (СОС).

“Това не беше заседание, това беше работна среща. Имаше молба да не се прави запис, да не се излъчва на живо.

Това не се спази. Това е причината Терзиев да си тръгне”, опита се да зашити кмета Бойко Димитров от ПП-ДБ.

“Питайте кмета дали тази среща трябва да бъде скрита? За мен това е най-притеснително, че той еднолично е забранил тази среща да бъде излъчвана. Какво означава това?

Ние от ГЕРБ пожелахме тази среща да бъде публична за всички. Добре е тези въпроси, които ние искаме да му зададем, да ги чуе и обществото.

Ако тази среща се излъчваше на живо, хората щяха да чуят, че на конкретни въпроси той нямаше да има отговор.

Той не отговори има ли планирано строителство на детски градини, ще има ли 40 милиона за заплатите на шофьорите от градския транспорт”, отвърна му на свой ред Хекимян.

На Димитров му се наложи да обяснява, дали е имало опит срещата да е скрита, за да се постигне някакво разбирателство, което след това публично да бъде оповестено.

“Съжалявам, г-н Хекимян е нов общински съветник, но винаги в предишни години, преди да се разглежда в комисии, има представяне на бюджета в отделните общински групи.

Тези срещи никога не са били излъчвани. Това ме учудва, че ГЕРБ, които са работели по един начин, променят начина си на работа”, каза той пред БНТ.

“Г-н Терзиев реши да събере всички групи, днеска бяха заместник кметовете. Ако трябва с всяка политическа група да се направи тази среща, ще е много по-трудно”, добави Димитров.

Хекимян обаче продължи с критиките и подчерта, че в бюджета така и не са били открити тези 40 милиона лева, необходими за вдигането на заплатите на шофьорите. Хекимян също попита кой бе мистериозният човек до Терзиев по време на срещата и кой точно е съставил този бюджет.

снимка: Фейсбук


“Общинският бюджет се съставя от много служители в общината. Човекът до кмета бе съветник, част от неговия екип, назначен е с граждански договор за съветник”, оправда се Димитров.

“До чувствителна информация имат достъп хора, които не са назначени като заместник-кметове. Не ясно, дали въобще ще бъдат назначени”, каза на свой ред Хекимян.

“Кметът на нито един от мой въпрос, е сметнал за необходимо да отговори. Тук говорим за прозрачност”, ядоса се общинският съветник от ГЕРБ.

“Има резерва да се намерят”, каза Димитров, коментирайки парите за увеличение на заплатите на шофьорите.

“Средствата ще дойдат от по-големия брой пътници, повече продадени карти и билети. През по-голямата компенсация за намалените карти. И чрез други вътрешни оптимизации”, обясни той.

“Той сега си призна, че средствата ги няма. Къде е записано в бюджета колко точно нови пътници ще има, които ще си купят билетче”, посече го Хекимян.

Димитров се опита да се оправдае, че в бюджета сега тези средства не фигурират, защото това е част от икономическата рамка. Терзиев щеше да го обясни на общинските съветници, добави той.

Димитров също призна, че за това, което синдикатите настояват, 30% увеличение в момента няма достатъчно средства.

“Ако трябва да се търси такова увеличение, ще трябва да се търси помощ от държавата”, добави той.

Хекимян го попита дали ще има увеличение на цените на карти и билети. Димитров призна, че увеличението за заплатите е разчетено на база сегашните цени на карти и билети.

“Изключително много теми са смущаващи в бюджета. В този бюджет говорим почти за 90% препокриване с програмата на Фандъкова и нещата, които са започнати от ГЕРБ.

Става въпрос за проекти, като инфраструктура и детски градини. Затова бе добре кмета да обясни кои са новите елементи в бюджета.

Всъщност новия бюджет е предишния бюджет, който се представя като нов техен. Много е важно да стане ясно, че не е планирано да бъде изградено нито едно ново нещо”, разкри Хекимян.

“Конкретно за детските градини, парите през 2024 година са много повече от 2023 година. Има 12 изцяло нови градини, но проектите са на миналото управление.

Отделно са подадени документи към МОН, където ще има 15-тина нови детски градини или разширявания”, пак се опита да се защити Димитров.

“София остава на две скорости с този бюджет”, отсече Хекикмян. “Парите, които сами може да разпределят за важни проекти за техния район, са разделени на до 200 хиляди за кварталите и до 500 хиляди за центъра”, каза още той.

“Не видяхме в бюджета и 380 милиона, които Терзиев обеща, че ще дойдат от несъбрани данъци и такси”, припомни общинският съветник от ГЕРБ

Димитров призна, че тези пари ги няма.

Той обясни какво може да се очаква на 24 януари, когато ще се състои поредната среща за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС).

“Ние все още продължаваме разговорите. Към момента последните преговори са със Синя София, ИТН, за съжалени ГЕРБ и по-малките партии не приеха поканата за разговори”, каза той.

“Ходим на срещите, но тя се превърна в едно питане: “Кажете вие какво предлагате?” Вие сте спечелили изборите, по такъв начин трябва да поставите диалога, Терзиев да вземе инициативата, а не да се питаме кой ни кани на тази среща”, каза Хекимян.

“Няма да издигаме предложенията, които сме издигали до сега. Търси се компромисен вариант”, разкри още Димитров.

“Жалкото е, че тези, които декларират, че са спечели ли изборите, имат екип и готови решения, не могат да управляват, защото не могат да си преглътнат егото”, каза Хекимян.

“Ротацията към момента бе отхвърлена като неприемлива. За момента се върви към временен председател с ясен ангажимент за колко месеца, след което ще подаде оставка.

За да може да започне работата на СОС, да се види как ще работим там и да се търси вариант за сформиране на мнозинство”, обясни Димитров.

“Временен председател означава затъване в плаващите мнозинства, всяко едно решение може да бъде бламирано”, каза Хекимян.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Фейсбук

Similar Posts