| | | |

Асен Василев не може да вземе дълг, който не е предвиден в Бюджета

“Асен Василев не може да вземе дълг, който не е предвиден в Бюджета. Ако има предвиден таван на дълга в Държавния бюджет, този дълг текущо през годината се емитира. Това се е случвало многократно. В това няма особена новина.”

Това каза в интервю за БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката и бивш министър на труда и социалната политика.

Това е дълг, който е необходим предвид очакваните средства от ПВУ, за да може да се финансират някои от мерките по него, допълни тя.

“Нивото на дълга в България е изключително ниско. Ако се движим в рамките на гласуваното от парламента, не мисля, че има нещо сериозно.”

“Крайно време е таванът на пенсиите да падне. Това е един архаизъм”, коментира бившият социален министър в предаването “Преди всички”.

Относно новата формула за максималния осигурителен доход Шулева посочи, че би следвало този доход плавно да се вдига.

В целия свят се наблюдават сигнали за рецесия. Ние сме в пазар, в който няма достатъчно квалифицирана работна ръка, а липсата на такава натиска работодателите да вдигат заплатите, за да си осигурят служители.

Така от една страна работодателите ще бъдат принудени да дават по-високи заплати, а от друга – рецесията в Западна Европа и особено в Германия ще влияе силно върху приходите на фирмите, което се отразява както върху заплатите, така и върху осигуровките, отбеляза още Шулева.

Според нея ръстът на МРЗ с 20% е “доста сериозен скок”.

Тя очаква това увеличение да има сериозно отражение върху държавния бюджет, “защото хора и структури, които са работили близо до тази МРЗ, са доста” и в Бюджет 2024 тези структури трябва сериозно да преразгледат заплатите, тъй като стандартните 10% няма да са достатъчни да се компенсира голямата негативна разлика, получила се с увеличаването на минималната работна заплата.

Във връзка с темата за намалената доходност на частните пенсионни фондове Лидия Шулева подчерта, че в тази сфера e необходима реформа.

“Осигуровките във втория стълб би трябвало да се инвестират дългосрочно.

Има специални инструменти, които позволяват по-дългосрочно инвестиране и са с малко по-голям риск и по-висока доходност.

В рамките на този 40-годишен период (периодът на трудовия стаж – бел. ред.) може да има спадове, върхове, но се получава добра доходност.

При нас всички средства на осигурените са в един и същи тип фондове, с един и същи риск и една и съща доходност. Това изиграва лоша шега от гледна точка на доходността.

Когато имаш много малък риск, имаш много ниска доходност.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts