| | | | |

Журналистка избухна: Шокираме Европа с неподготвени хора във властта! За кого работят Асен и Кирил? ГЕРБ оставят ПП да прави безумства с държавата, за да ни показват…

Асен Василев е измислил несполучливата идея да пълни хазната с едни над три и половина милиарда лева на година, като повиши стойността на руския газ, който минава през България.

Сърбите и унгарците са втрещени от решението на нашия парламент, параван за “харвардските” внезапни хрумки на Асен Василев.

Това написа на официалната си Фейсбук страница журналистката Калина Андролова.

снимка: Архив

ПП управляват държавата извън съобразяване с всякакви закони. Но започнаха постепенно да не се съобразяват и с международните договори! Тоест шокираме Европа с парадоксално неподготвени хора във властта!

НИКОЙ ЛИ НЕ ГО Е СРАМ КАКВО СЪТВОРЯВАМЕ КАТО НАЦИЯ?!

Парламентът е одобрил „енергийна вноска“ от 20 лева за мегаватчас върху вноса и транзита на руски газ.

Всъщност тази „вноска“ в първоначалния проект беше записана като акциз, но след като нашите умници решиха, че има проблеми с това понятие, защото ще е в разрез с Общата търговска политика на ЕС, подмениха заглавието на „енергийна вноска“.

Обаче става дума за косвен данък, който ще се плаща от крайния потребител точно каквото представлява акцизът. Неграмотно е да се начислява акциз за транзит на газ до съседни държави.

Но вече сме се убедили, че ПП обичат да вкарват държавата в прецеденти за икономическата теория и практика.

По същество се изисква от „Булгартрансгаз“ и газоразпределителните дружества да внесат въпросната вноска от 20 лева за мегаватчас в хазната. „Булгартрансгаз“ трябва да фактурира тези пари на „Газпром“.

Само че това е невъзможно, защото договорите за пренос на газа вече са факт и те са дългосрочни. „Газпром“ има договори и за капацитет на входни и изходни точки.

Ако Русия откаже да плати, какви са нашите опции за действие?! Спираме газа по Турски поток ли??! Търговската практика на руснаците е да доставят газ на вход на държавата.

Ценообразуват на вход. Тоест на България доставят на Странджа 2, на Гърция доставят на Кулата-Сидирокастро, на Северна Македония – на Жидилово, на Сърбия доставят на Зайчар, на Румъния – на Кардам, и газът в тръбата е руски.

Нека да направим извод от резервирания капацитет на Странджа 2 – Малкочлар.

Резервираният капацитет на дългосрочна база от „Газпром“ на този пункт е около 511 хиляди мегаватчаса на ден, забележете (!) до 2039 г.

Газът влиза от там по Турски поток и излиза от изходните точки на България към съседните държави.

Леко смахнато и в дислогика е България да настоява да пълни хазната си с вноска върху газ, който ще се плаща от австрийци, сърби, унгарци, румънци и др.

В същото това време „Булгартрансгаз“ според въпросния закон на Асен ще дължи тази вноска на хазната.

АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЧНИ ГАЗОПРЕНОСНИЯТ НИ ОПЕРАТОР ЗА ЕДИН МЕСЕЦ СПОКОЙНО ЩЕ ФАЛИРА.

Защото операторът няма да може да си събере парите, които вече по закон дължи. Нека да сметнем. 511 хиляди мегаватчаса по 20 лева са 10 млн. 220 хиляди лева на ден.

И това е заявения, букнатия, твърдия, резервирания капацитет. Но най-вероятно влиза по-голямо количество газ.

Може да влизат и 650 хиляди мегаватчаса на ден. Да умножим дължимото от „Булгартрансгаз“ по 365 дни, получаваме над 3 милиарда и 700 млн. лева. Общо взето резултатът от този „гениален“ икономически ход е, че ще ФАЛИРАМЕ ГАЗОПРЕНОСНОТО ДРУЖЕСТВО.

Но да не забравяме, че сме планирали ИЗВАЖДАНЕТО НА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ и ЕСО от БЕХ. Може да вкараме дружеството в състояние на хаос и необходимост от промяна на собствеността.

Чухме дори, че Асен се ядосвал на австрийците за Шенген и искал да ги притиска чрез този ход за увеличаване на цената на газа.

Явно този слух е пунта мара, за да прикрие друга важна цел. Само можем да хвърляме зарове каква е тази цел.

Това е поредният опит за разгром на държавата, в резултат на политиките на ПП. Газопреносният оператор ще трябва да вземе с едната ръка от Русия, за да даде на хазната.

Но ако не може да вземе от „Газпром“, защото искането е в нарушение на много видове договори и ангажименти, ще продължи да дължи пари, защото е данъчно задължено лице.

Отделно от това, в момента България купува газ от гръцки фирми и някои други посредници, които пак ни продават руски газ, но твърдят, че не е руски. Невъзможно е да се докаже какъв е газът, защото те трябва да покажат всички свои договори с доставчици и купувачи.

Един вид гърците трябва да ни кажат, че купуват руски газ, но го продават в Гърция, а на нас ни предлагат някакъв си друг газ, който им се доставя с танкери от еди-къде си.

На въпросните доставчици ще им е достатъчно да представят един хвърчащ документ за произход на газа, а доказателствата за истинност ще са невъзможни за привеждане.

Много пъти съм задавала въпроса: ЗА КОГО РАБОТЯТ АСЕН И КИРИЛ?!

Защото нито едно от действията им не е в подкрепа на българския общностен интерес. Всички са в полза на предимно чужди корпоративни интереси!

Прави ли ви впечатление катастрофата, към която се движим?! От три години властниците арогантно фалират цели сектори от икономиката, придвижвайки свои схеми за обогатяване.

Припомниха ни старите класически измамни схеми от началото на 90-те. Умишлени фалити на държавни предприятия и наложителното им изкупуване от пазарни хищници.

„Булгаргаз“, една нещастно управлявана компания от Деница Златева, все още няма сключени договори с клиенти за следващата година! Никой ли не се пита защо?

Как Деница ще поръчва газ, ако не знае колко ще продава?! Или идеята е някой друг успешно да продава на клиентите на “Булгаргаз”?!

А Деница да дръпне шалтера, да заключи вратата и да отиде спокойно да си хапне мързеливка.

Не бих се доверила на мениджър, който с невъзмутимо спокойствие, създадено от подкрепата на известен правешки олигарх, се тъпче ежедневно с т.нар. мързеливки от отсрещната закусвалня, докато дружеството му отича в канализацията след верига от съвместни схеми за източване.

Да не би целта на занятието с „енергийната вноска“ да е да се ометат доставчиците от региона и всичко да си тръгне по трасето през БОТАШ?!

Плащаме стотици хиляди на ден ЗА ТРАСЕ, ПРЕЗ КОЕТО НЕ ПРЕМИНАВА НИЩО!

Да не би да търсим техническо оправдание за продажността на българските министри. Или просто “енергийната вноска” е една остра провокация, породена от унизителните нива на българската пишман експертокрация.

Трябва да се отбележи, че „Газпром“ не може да прехвърли целия обем на пренасяния газ за нашите съседи през Странджа 1. Оттам не може да влиза толкова много газ.

Важно е също така читателите да знаят, че договорът с БОТАШ се разследва от ЕК и е възможно „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ да бъдат УДАРЕНИ С НАЛОЖЕНА ГЛОБА ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ПОВЕДЕНИЕ – ама такава, че да не могат да се съвземат.

Защото глобите по подобни поводи достигат до 10% от оборотите. А поводът е, че споразумението с БОТАШ може да окаже въздействие върху конкуренцията, свързана с доставките и преноса на газ в рамките на ЕС. Нарушение на член 101/102 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС).

На въпрос към един от интелигентните парламентаристи от най-голямата партийна група какви резултати очаква от този закон за енергийната вноска от 20 лв. на мегаватчас, получих следния отговор: „

Това не може да се приложи. Този закон не може да работи. Трябва да се промени! Поредната щуротия на Асен! Всички по веригата ще ни осъдят, от руснаците през сърбите до австрийците и унгарците, така че вече ни светят ушите.“

Попитах: „А защо тогава гласувахте този закон?“

Отговорът: „Защото както казва Густав Льобон в „Психология на тълпите“, безумието на тълпите обхваща и законодателни органи като парламент и съдебни състави.“

На въпрос към друг интелигентен парламентарист от по-малка парламентарна група (част от управляващите), как ще накарат „Газпром“ да плаща още над три милиарда и половина лева за пренос, и как „Булгартрансгаз“ ще ги осигури за хазната, той ми отговори: „

Еее, просто ако не може, няма да се изпълнява този закон!“. Отново учудено попитах, е, как няма да се изпълнява, нали е закон! „Ами толкова закони не се изпълняват!

Този беше написан от някакви аборигени“ – беше отговорът. Ашколсун! Браво на този парламент. Гласуват нещо с ясното съзнание, че е идиотско, непродуктивно, че е поредното безумие на ПП. Но гласуват.

Единственото обяснение за подобно поведение е, че ГЕРБ оставят ПП да прави безумства с държавата, за да ни показват (демонстрират) ПП като маймуни в цирка, да подреждат идиотизма им на изложба (пред народа), да им предоставят свободата ПП в крайна сметка сами да си създават безброй врагове и да самонастройват всички гилдии и сектори от обществото с огромна категоричност срещу себе си.

Оставят ПП да се самоубиват със замах и харвардско самовлюбване, да пораждат страст у огромно количество хора да ги погнат с гьостериците.

Може би сценарият е добър. Защото иначе как народът да почувства жестоката опасност, която тези хора от ПП представляват?!

Как, ако не като всеки гражданин се убеди в тази опасност през лична, професионална, секторна, гилдийна катастрофа.

Ако не им се предостави терен ПП да сътворяват тежката си практическа управленска некомпетентност, гражданите ще продължават да влагат патологични надежди в тези черни дупки.

Не искам и да си представям какво би било, ако ТЕЗИ имаха цялата власт в държавата.

След като с четвърт власт успяват да преустановят смисъла на законите и демократичните процедури, и да превърнат гражданите в прости невронни мрежи, които вече не успяват да регистрират факта на унищожаването си.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts