| | | |

ТЕЦ Марица 3: Ще търсим административна, наказателна отговорност и обезщетения от организаторите и участниците в нахлуването на територията ни

Обезпокоени сме, че в една правова държава от Европейския съюз е възможно български и чуждестранни граждани да проникнат не само в частна собственост, а именно в електрическа централа, на територията на която функционират съоръжения, криещи повишена опасност!

Лицата, които са се покатерили на охладителната кула не само са го направили незаконно, а и с риск за собствения си живот и живота на всички други граждани, намиращи се в близост.

Безотговорните и престъпни действия на некомпетентни лица може да предизвикат дори експлозия.

В последните часове ТЕЦ Марица 3 Димитровград беше в процес на пуск на съоръжения за производство на електрическа енергия.

Но нелегалното проникване на чуждестранни граждани на територията на предприятието и необезопасеното им катерене върху охладителните кули спря този процес.

Заради незаконното нахлуване на тези лица дружеството ще генерира изключително сериозни икономически загуби и има право да заведе дела срещу виновните за пропуснати ползи.

За незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност незабавно ще сезираме българската прокуратура.

Ние държим на спазването на закона и съблюдаването на правата на всички граждани, поради тази причина ще търсим административна отговорност, наказателна отговорност и обезщетения от организаторите и участниците.

Въпреки усилията ни за модернизация и енергийна трансформация, днес всички граждани видяха как продължават опитите за оказване на натиск над работата на Централата.

Определяме действията на тази международна организация като опасна PR акция за живота и здравето не само на участниците, а и на случайно присъстващите.

Надяваме се подобен тип начин на изразяване на несъгласие да не е част от предизборната политическа обстановка в страната.

Правото на мирен протест е основна ценност на демократичното общество, но всякакви прояви на вандализъм от подобен тип срещу частна собственост е противозаконна. Подобни деяния контрастират на демократичните ценности, които всяка европейска страна изповядва.

Надяваме се българската прокуратура да вземе отношение по казуса.

Budilnikbg.com припомня, че протестиращи срещу замърсяването от няколко държави се покатериха върху кула в ТЕЦ “Марица 3”.

Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, съобщават от организацията

Акцията срещу мръсния въздух е организирана от Грийнпийс България

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts