| | | | |

Нидерландия пак ни попари: Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава!

Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, каза министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург, цитиран от БНР.

След Съвет “Правосъдие и вътрешни работи” в Люксембург той отговори на този въпрос лаконично.

“Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план,” категоричен бе той.

Министър Ван дер Бург отново заяви, че настоява за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му.

“Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: “Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват,” заяви той.

За това искане министърът съобщи пред БНР в началото на месеца.

Предвидената днес двустранна среща между него и българския му колега Калин Стоянов не се състоя.

“Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември”, каза министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Той участва в Съвет „Вътрешни работи“ в Люксембург. По думите му гласуването може да стане на такъв съвет при испанското председателство, който ще се състои през декември в Брюксел.

„Ще направим всичко да постигнем това споразумение през декември. Опитваме се да го постигнем, стискам палци, работим много усърдно върху него. Работим с Австрия и с всички 27 страни членки. И смятам, че накрая ще успеем,“ заяви Фернандо Гранде-Марласка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: ANP

Similar Posts