| | | | |

Мега СКАНДАЛ! Цели 32 години Русия е ползвала безвъзмездно… Мария Габриел им показа червен картон

В продължение на 32 години Генералното консулство на Руската федерация във Варна е ползвало безвъзмездно сграда на Министерството на външните работи, построена през 1977 г. от българската държава специално за неговите нужди.

Това се разбира от отговор на външния министър Мария Габриел на въпрос, зададен от народния представител Стела Николова (Демократична България).

Според отговорите на Габриел първият договор за наем на сградата е бил сключен едва през 2009 г.

Договорните отношения са били подновявани периодично, като за последен път това се е случило през 2020 г.

Този последен договор изтича на 28 октомври т.г. – след малко повече от седмица.

Още в края на миналата седмица обаче “Радио Варна” (БНР) съобщи, че консулството е свалило информационната табела от сградата си на ул. “Македония” №53 във Варна.

Така на практика то е прекратило съществуването си.

Проверка на “Дневник” показа, че още на 23 септември т.г. в страницата “Руско консулство в гр. Варна” във “Фейсбук” (която не е официална страница на дипломатическото прредставителство) се е появила информация, която гласи:

“Считано от 28. октомври 2023 г. МВнР гони генералното руско консулство във Варна от сградата, в която то се помещава от 1977 г. и която е строена специално с такава цел. От МВнР в лицето на Мария Габриел са отказали да подновят договора им за ползване на държавния имот”

Информационната табела е свалена от сградата, в която до сега се помещаваше Генералното консулство на руската федерация във Варна.

При положение, че сградата на консулството е била ползвана безвъзмездно до 2009 г. остава открит въпроса, за чия сметка са били данък сгради и такса смет, на чие име са били партидите за ползване на електроенергия и вода в продължение на 32 години?

Във връзка със случая още в началото на изтичащата седмица “Дневник” изпрати до Министерството на външните работи въпроси, които трябваше да изяснят и

-какви са плановете за използване на сградата,

-на какво основание е била използвана сградата на консулството до сключването на първия договор за наем през 2009 г.,

-актуализиран ли е бил този договор, кога и в какъв размер.

До този момент отговори не са получени.

През юни м.г. България обяви за персона нон грата 70 дипломати и служители в дипломатическите представителства на Русия у нас. В списъка на обявените за отзоваване бяха почти всички работещи в консулството във Варна, вкл. и генералният консул Владимир Климанов.

Без персонал остана и руското консулство в Русе.

Източник: Дневник

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts