| | | |

CNN гръмна: Близкият изток е в пламъци, войната подпали още една държава

В Багдад стана неспокойно военните действия от Газа се прехвърлят в Ирак

Ракетната атака близо до международното летище в Багдад продължи серията от атаки, насочени към американските сили и антитерористичната коалиция, която те сформираха в Близкия изток.

Ударите в Ирак се увеличиха, докато администрацията на Джо Байдън отчаяно се опитва да предотврати по-широкия конфликт, причинен от войната на Израел с палестинския ХАМАС, съобщава CNN.

Рано този петък сутринта две ракети са били изстреляни по Багдадския дипломатически център за подкрепа близо до летището, където се помещава американски военен, дипломатически и цивилен персонал, според Пентагона.

Една ракета е била прихваната от системата за противовъздушна отбрана, втората е ударила празно хранилище. Няма пострадали, съобщи военното ведомство на САЩ.

Атаката е извършена около 02.50 багдадско време (съвпада с българското).

Ракетната атака е последната от поредица от удари, насочени срещу американските и коалиционните сили в Ирак през последните дни.

В същото време администрацията на Байдън продължава да предупреждава Иран и неговите сателити в региона, включително ливанската Хизбула, да не се опитват да разпространяват пламъците на войната в Газа към други части на Близкия изток.

САЩ все още не са назовали отговорните за ракетната атака. Иранските проксита в Ирак и Сирия са извършвали подобни атаки с помощта на дронове и ракети срещу американските сили много пъти в миналото, отбелязва CNN.

През последните дни обаче плътността на атаките се увеличи значително.

Миналата сряда два дрона атакуваха американския гарнизон в Ат Танф в Сирия, на границата с Ирак, където са базирани американските сили и коалицията, бореща се с ИД (Ислямска държава).

Според Пентагона един дрон е бил унищожен при заход, друг се е разбил в една от сградите на базата, причинявайки леки наранявания на част от персонала на коалиционните сили.

Също в сряда сутринта системите за ранно предупреждение показаха, че възможна заплаха приближава въздушната база Ал Асад в Ирак, където е разположен американски персонал.

Не се стигна до нападение, но персоналът на военния обект е намерил убежище в подслон, а цивилен изпълнител от САЩ, работещ на място, получава сърдечен удар и издъхва скоро след това.

Ден преди това, на 17 октомври, два дрона атакуваха военновъздушната база Ал Асад, причинявайки леки наранявания на персонала, разположен в базата.

Миналия четвъртък американският разрушител USS ​​Carney прихвана три крилати ракети и няколко дрона, които може да са били насочени срещу Израел. Ракетите са били изстреляни от подкрепяните от Иран сили на хусите в Йемен, казват от Пентагона.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts