| | | |

ЕК е скептична към всякакво предоговаряне, ангажиментът, който е поет, е доста твърд

„Процесът ще бъде изключително сложен. Ангажиментът, който е поет, е доста твърд, и е поет скоро. ЕК е скептична към всякакво такова предоговаряне”.

Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” служебният енергиен министър Росен Христов.

Депутатите задължиха МС да предоговаря част от Плана за възстановяване

Припомняме, че енергийната комисия на парламента взе единодушно, дори по думите на депутати, историческо решение да задължи правителството до 31 март да предоговори условията по Плана за възстановяване и устойчивост в енергийната му част.

А именно – да отпадне поетият от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г., защото това застрашава въглищните ни централи и хилядите работници в тях.

Според Росен Христов „всичко, което е договорено, може да се преговори”.

Той не отрече, че Европа планира след 2030 г. замърсяването да е 0% и съответно да закрие тези предприятия, но подчерта, че това трябва да стане плавно и добре планирано.

„Това нещо да стане, без да се застраши националната сигурност или енергийната сигурност на страната – т.е. за период, в който ние имаме възможност да изградим заместващи мощности със същите възможности като въглищните електроцентрали, тъй като те осигуряват не само енергия, но и системни услуги за балансиране на енергийната система”, коментира още ресорният министър.

Христов заяви още, че е оптимист и вярва в успеха.

„Вярвам, че ще успеем да го направим, работим по това нещо от месеци.

Знам колко е сложно, знам, че шансовете са минимални, длъжни сме да опитаме, защото това е енергетиката на България”, каза още енергийният министър.

По думите на Христов план за преминаването на хората, заети в бранша, в друг – няма.

„В момента няма план, такива се разработват.

Териториалните планове, които уреждат прехвърлянето на хората от една индустрия – в друга, са направени, също като Плана за възстановяване и устойчивост, некомпетентно.

Не ги внесохме умишлено и в момента ги преработваме”, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts