| | | | |

Скандалът гърми: Министър Йоловски си призна, че му е оказван натиск, за да може…

Министърът на електронното управление Александър Йоловски си призна, че му е оказван натиск, за да може през обществени поръчки 640 млн. лв. да стигнат до “едни хора”.

снимка: Кадър

Това заяви Тошко Йорданов от ИТН в разговор с лидера на партията Слави Трифонов относно председателсткия съвет, който бе свикан по спешност в петък от Росен Желязков.

На него от доклад на ДАНС стана ясно, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е пипал хешкода на машините за гласуването, снимал се е с телефона си как го прави и си го е записал на флашка.

“Попитахме министър Александър Йоловски дали е имало политически натиск върху него и той каза: Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора”. Това беше въпросът:

“Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”.

Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, уточни Йорданов пред Слави.

Освен това посочи още, че чул, че “министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това.

Нашата парламентарна група подадохме два сигнала – един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура”, коментира още Йорданов.

“Вчера получих съобщение към 9 часа по вътрешния чат от председателя на Народното събрание Росен Желязков – пишеше, че свиква председателски съвет в 11:30 ч. – темата е много важна. И отидох.

Бяхме ние ИТН, “Възраждане”, ГЕРБ, ДПС и Росен Желязков. Не присъстваха БСП и ПП-ДБ”, започна разказа си Тошко Йорданов.

“Росен Желязков каза, че има получен доклад от ДАНС, изпратен до Народното събрание, до министър-председателя, до ЦИК и каза – аз няма да ви го преразказвам, а ще го ви го прочета.

И прочете как в официален доклад на ДАНС, след като кодовете за машините публично бяха генерирани пред представители на медиите и политическите партии, информацията била унищожена, а кодовете заключени в ЦИК.

Това се случва в зала на Министерството на електронното управление, под техен контрол.

Зам.-министърът си пуснал заповед за повтаряне на цялата процедура, влязъл в стаята, стъпка по стъпка направил същото нещо, снимал през цялото време с телефона си и си е генерирал същия код и после цялата информация свалил на флашка, сложил си я в джоба и я изнесъл.

И е бил заснет от охранителните камери.

Имало е и други хора там освен него (б.р. зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов) – някакви от министерството.

Някой даже май му образувал изречение, че това не е редно, а той казал, че щял да си поигра с кода”, посочва Йорданов и уточни, че това се е случило на 25-и октомври.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts