| | | |

ГЕРБ захапа Киро и ген. Наско: ДАНС е пряко подчинена на премиера и след като докладът е изпратен до премиера, Кирил Петков и Атанас Атанасов призовават…

ГЕРБ призовава министър-председателя Николай Денков да публикува на сайта на Министерския съвет доклада на ДАНС, който няма гриф за сигурност,

Това съобщиха от партията.

Докладът на ДАНС е изпратен до премиера, президента и председателя на Народното събрание.

Не разбираме защо, след като ДАНС е пряко подчинена на премиера и след като докладът е изпратен до премиера, Кирил Петков и Атанас Атанасов призовават друг да публикува доклада, запитаха се от ГЕРБ.

Скандал с машините за вота избухна на прага на предстоящите местни избори в неделя.

Председателят Росен Желязков свика спешен председателски съвет точно преди да започне извънредното заседание на депутатите.

Поканени бяха шефовете на абсолютно всички парламентарни групи, а темата беше неизвестна до момента, в който лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов написа в своя фейсбук профил:

“Току-що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП-ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване.”

Информацията дошла от доклад на ДАНС, представен на председателския съвет в парламента днес.

Според него на 25-и октомври, дни след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и сваля информацията на флашка, уточни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Около 17:00 ч. стана ясно, че кодът за машините за гласуване, който предизвика политически скандал днес, е:

77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C.

Този хешкод е генериран на 23 октомври публично и оттогава е публикуван и на страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) в интернет.

След няколкочасово заседание Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори, както на първия, така и на втория тур.

Решението бе взето с 12 гласа “за”, против бяха само двама представители на ДБ. Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно. “

ЦИК не се оказа арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема”, гневен бе той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts