| | | |

80 000 по-малко гласували в София. ГЕРБ загуби столицата, запазва водещата си роля в страната

ГЕРБ запазва доминацията си общинските съвети в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Плевен и Хасково, докато партньорът им в управлението – коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” прави пробив в София и остава втора сила в Пловдив и Варна.

В повечето големи градове се очертава силно фрагментирани местни парламенти, които ще изискват търсене на съгласие между партиите.

ГЕРБ запазва позиции в страната и с преизбраните на още на първи тур кметове на Бургас, Стара Загора и Враца.

След 18 години управление ГЕРБ загуби София, след като по данни на социологическите агенции кандидатът ѝ за кмет остава трети и няма дори да се класира за втория изборен тур следващата неделя (5 ноември).

Партньорът на партията в управлението и основен опонент за местните избори – “Продължаваме промяната – Демократична България”, води убедително в надпреварата за кметския стол и вече е първа политическа сила в общинския съвет на най-големия български град.

Своя глас в София са дали 379 750 души от общо 1 100 000 избиратели, имащи право на глас.

На местните избори през 2019 г. от 1 064 705 имащи право на глас във вота участваха 455 936 избиратели или 42,82%. Това означава, че на тези кметски избори в столицата са гласували около 80 000 души по-малко в сравнение с предишния местен вот.

Това показват първите резултати от местните избори на 29 октомври. Данните са на социологическите агенции и вероятно ще претърпят промени.

Прогнозираната засега избирателна активност е под 40%, което би било най-ниското ниво за местни избори досега.

След седмица двете партии от властта ще се изправят една срещу друга на балотажи за кметския вот в поне четири от областните градове и все още неизвестно колко по-малки общини.

Изходът е трудно предвидим, както заради сложните отношения в парламента, така и заради неизвестните около протестния вот.

До момента партиите запазват мълчание за това каква стратегия ще следват. Изключение направи единствено лидерът на БСП Корнелия Нинова, която потвърди позицията срещу ГЕРБ, давайки индиректно заявка за подкрепа на “Продължаваме промяната – Демократична България”.

БСП връща частично позициите си в местната власт, като се очаква издигнати или подкрепени от левицата претенденти да участват във втория тур в поне три областни и множество по-малки градове.

Според първите данни БСП е водеща сила в местния парламент в Русе, където с първи резултат е кандидатът на партията Пенчо Милков.

В Перник най-много места се очертава да има новосъздаденото “Движение за просперитет на Перник”, от чието име се кандидатира вече преизбраният Станислав Владимиров.

“Възраждане” се представя добре по места, но не увеличава националната си подкрепа.

Партията на тв водещия Слави Трифонов “Има такъв народ”, която за първи път участва в местен вот, най-вероятно ще успее да вкара представители в част от областните градове, включително в София.

Неформалният партньор в управлението – ДПС, отново спечели безапелационно Кърджали. Дали движението е изпълнило целта да увеличи представителството си в местната власт ще се знае в понеделник.

Според социолозите координираната акция на останалите парламентарни формации срещу “Продължаваме промяната – Демократична България” и правителството, след което Централната избирателна комисия отмени машинното гласуване, е довела до мобилизация на електората на коалицията и е подобрила резултатите ѝ.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts