| | | | |

ЦИК заплете мистерията с гласуването на балотажа: За да има машинно гласуване в неделя, трябва… ВИДЕО

Според решенията на съда, ЦИК има компетентност за постановяване на обжалваното решение, поради което твърденията за неговата нищожност са неоснователни.

Към момента на вземането на обжалваното решение и към момента на постановяване на решенията на ВАС липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл. 213А, ал. 2 от Изборния кодекс, поради което решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите на 29 октомври, е правилно и законосъобразно.

Това заяви на брифинг председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по повод обжалването на решението на комисията на първия тур на изборите да няма машинно гласуване.

Според решенията на ВАС за провеждане на втори тур на 5 ноември с машинно гласуване трябва да се изпълнят изискванията на закона и да бъде извършена законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствие от компетентните органи съобразно мотивите на съдебните решения, допълни тя.

Нейкова изтъкна, че ВАС приема, че компетентният орган е министърът на електронното управление, а не негов заместник, както в случая са делегирани правомощия.

„Много молим да не се интерпретират съдебните решения по начин, различен от техния смисъл“, призова тя.

ЦИК е в кореспонденция с Министерство на електронното управление, Български институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Изискана е информация какви действия ще бъдат предприети, за да бъде изпълнено съдебното решение.

Очаква се спешно да бъде предоставена методика за удостоверяване на съответствието, утвърдена от компетентните органи.

„Нека спокойно всеки да си върши работата, за да може да се организират изборите на 5 ноември без излишно напрежение и без създаване на неоснователно напрежение“, призова председателят на комисията.

„ЦИК прилага закона съобразно точния смисъл на разпоредбите на Изборния кодекс“, увери тя.

Трябват незабавни действия, за да може в неделя да се гласува с машини, заяви Нейкова.

„Всичко зависи от това трите институции кога ще извършват всички действия, за да имаме законосъобразна процедура, което е изискването на закона да има машинно гласуване“, добави тя.

Тя посочи, че от страна на ЦИК има готовност. „За какъв срок можем да говори, различен от веднага?“, попита тя.

„Оценка на доклада на ДАНС аз няма да си позволя да направя. Но той съдържа достатъчно информация, която да буди недоверие в изборния процес“, каза Нейкова относно скандалния доклад на ДАНС за машинното гласуване.

„Машините за гласуване имаха готовност да бъдат транспортирани до избирателните секции. Дори бяха транспортирани. Няма никакво основание да се твърди, че заради вида избори ЦИК не е била в готовност да осигури машинно гласуване“, обясни Нейкова.

Тя посочи, че няма да има създаване на нов софтуер на машините, но ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура.

„Има възможност да бъдат инсталирани машините и подготвени за втория тур. Нека не предпоставяме нещо, които все още не са се случили.

Ще получите информация в момента, в който има готовност, когато бъдат инсталирани машините“, посочи Нейкова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts