| | | |

Да няма паника: Започват тестове на системата BG-ALERT

Днес, на 6 ноември, ръководството на ГДПБЗН, представители на мобилните оператори и на фирмата-изпълнител по проекта ще оповестят подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата BG-ALERT с изпращане на тестови съобщения до населението за бедствия и извънредни ситуации.

Това ще се случи от 11 часа в сградата на ГДПБЗН (ул. “Пиротска” № 171А)

Тестовете на системата BG ALERT започват от вторник.

Първо това ще се направи в област Габрово. Тестовете ще продължат до 29 ноември, когато ще има национален тест. Абонатите и на трите мобилни оператора ще получават тези съобщения.

Това съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, предаде БГНЕС.

Джартов даде подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата BG-ALERT.

„Важно е да се знае, че когато използваме системата, това е последната стъпка. Необходимо е предварително да се наблюдават определени процеси, явления, да имаме данни, т.е изключително важно е да се знае, че самото предупреждение не става напълно автоматизирано.

В България към настоящия момент нормативната уредба регламентира, че правомощия да се извърши ранно предупреждение имат министрите, областните управители, кметовете на общини, кметовете на населени места и кметските наместници, така и по отношение на националната система за ранно предупреждение и оповестяване, така и по отношение на BG-ALERT.

Инструментът, който ние създадохме ще създаде допълнителен канал към тази система, но решенията ще се вземат от тези длъжностни лица”, добави Джартов.

Той коментира, че не сме последната държава, която изгражда тази система.

“Към месец септември в Европа 17 са държавите, които разполагат с тази система”, поясни той.

Той допълни, че софтуерът на системата е разработен така, че на база на това какво очертаване на територията ще бъде направено, всички клетки, които попадат в него, автоматизирано ще изпратят съобщение към устройствата, свързани към тези клетки.

Той разкри и как ще изглеждат съобщенията, които ще получават гражданите. “Получавате съобщение със съответния текст.

Вижда се, че е от BG-ALERT, изписва се текстът, който показва самото ниво на тази опасност”, обясни той и каза, че в съобщението има и линк, така че гражданите да могат да получат допълнителна информация, в случай, че е необходимо.

Той уточни, че може да има малка разлика при вида на съобщенията, но тя се дължи на по-стария софтуер на самото устройство или на операционната система.

Джартов обяви и графика, по който ще бъдат направени тестовете. Той поясни, че те започват от 7 ноември в област Габрово.

На 14 ноември съобщения ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

На 15 ноември са Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

На 16 ноември съобщения ще получат във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

На 21 ноември в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

На 22 ноември в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област.

На 23 ноември са тестовете в Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

Тогава, в продължение на половин час – от 12:00 до 12:30 часа, ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Николай Симеонов, част от обединението ДЗЗД “Сискод”, което изготвя системата коментира, че тестовете ще се провеждат на регионален принцип. Той посочи, че основната цел на приложението е да известява населението за предстоящи бедствия, проблеми и т.н.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: МВР

Similar Posts