| | | |

Денков нареди: Кръвните проби за алкохол и наркотици да излизат за седмица

През последните години терминът войната по пътищата придоби широка употреба, защото за съжаление е на челните места по тежки произшествия и брой убити на пътя.

Правителството пое задачата да предложи нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и тежките произшествия.

Това обяви премиерът Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет.

В този контекст решението на Народното събранието да отнема превозните средства, с които са извършени нарушения или след употреба на алкохол и наркотични вещества е стъпка в правилната посока, обяви министър-председателят.

Срокът за излизане на кръвните проби на шофьори за алкохол и наркотици да се съкрати на една седмица – това ще се опита да постигне правителството като закупи нова модерна апаратура и обучи специалисти за работа с нея.

Освен това ще се направят и нови лаборатории в страната, обяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание.

Проблемът с кръвните проби в момента е, че до излизането на резултата от лабораторията, може да минат между 4 до 6 месеца, а по някога дори и 7-8. Основно с изследването им е натоварена лабораторията в столичната ВМА, има и няколко в други областни градове.

Но като цяло лабораториите в страната, които се занимават с това, са малко.

“Особено важно е да се съкрати срока на получаване на резултати след вземане на кръвни проби. Затова подготвяме закупуването на нова апаратура, подготвяне на кадри и организирането на нови лаборатории в страната.

Целта е резултатите от кръвните проби да излизат до една седмица. Това ще отнеме време, защото предстои закупуване на нова апаратура”, заяви още премиерът.

“Затова правителството ще направи всичко възможно тези мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете пред хората, които нямат никаква вина за това, което се случва по улиците”, допълни премиерът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts