| | | |

Денков: Трябва да има лидерска среща. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим нататък

Трябва да има лидерска среща, за момента не знам дали такава е насрочена.

Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, коментирайки вътрешнополитическата обстановка в страната сред проведените местни избори за кметове и общински съветници.

„Трябва да се продължи нататък. Изборите приключиха. Предизборните критики, заплахи и коментари трябва да приключат и да продължим да работим нататък“, призова премиерът.

Денков отново посочи, че се надява да се стигне до ротация при премиерски пост, съгласно договореното между политическите сили, подкрепящи правителството, защото то има да изпълнява набелязана програма.

„Дали ще стана пак премиер, зависи от това дали имаме ясно разписани приоритети“, коментира още той.

Денков отговори и на журналистически въпрос, свързан с поисканото от него освобождаване на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев.

„Позициите бяха ясно казани. Изпратил съм мотивирано писмо до президента, би трябвало да е качено вече на страницата на Министерския съвет. Вътре има ясно показани законови мотиви за това защо има проблем с председателя на ДАНС. Очаквам в най-скоро време. Колкото по-бързо се реши тази тема, толкова по-добре“, каза премиерът.

„Това, което мога да направя е да спазвам закона и това правя.

Отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Надявам се президентът да разбере, че неговата позиция е незащитима в момента“, допълни Николай Денков.

Премиерът припомни, че днес му предстои да разговаря с министъра на електронното управление Александър Йоловски, за когото се появи информация в публичното пространство, че му е назначена охрана.

Денков обяви още, че очаква да получи по-подробна информация за действията на заместник-министъра Михаил Стойнов, споменат в доклада на ДАНС, довел до отмяна на машинния вот на първи тур на местните избори.

„Със сигурност е направил някакви административни нарушения, но те не са причина за отменяне на машинното гласуване на първия тур на местните избори“, каза Денков.

По темата за бюджета за 2024 г. Денков увери, че ще има заложени средства както за повишаване на доходите, така и за инфраструктурни проекти и други политики.

Премиерът призова да се запази доброто темпо и качество на приеманите закони в Народното събрание.

Министър председателят коментира темите след участието си в третото издание на форума “Пауърс Съмит” (Powers Summit), организирано от Webit Foundation и Дигитална национална коалиция.

Той даде и по-подробна информация за двамата от заложниците на “Хамас” и отговори на въпроса на вицепрезидента Илияна Йотова дали имат български паспорти.

“Те са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие на ситуацията”.

Вчера тя коментира пред журналисти:

“Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да получат такива, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство”.

Премиерът обаче увери днес, че всичко, което може и трябва, вече е сторено.

Той подчерта и, че преди две седмици не е знаел за български заложници, каквато информация се появи в медиите.

“Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел”, подчерта Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts