| | | |

Атанасов няма да се откаже от идеята си за “реформа” на спецслужбите, това е една лелеяна мечта

Атанас Атанасов, който сега очакваме да заеме някаква нова длъжност, очевидно няма да се откаже от своята първоначална идея за “реформа“, в кавички го слагам, на специалните служби.

Това заяви ген. Чавдар Червенков, началник на службата за военно разузнаване през 1991-1993 година и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова пред “Фокус”.

ген. Чавдар Червенковс нимка: Архив

“Това, което се случи, това напрежение между ДАНС и изпълнителната власт в края на миналата година, обвиненията в саботаж на местното избори, искането на оставки, всъщност рефлектира в едно повишаване на напрежението между изпълнителната власт, управляващите, които са в парламента, и президента.

Напоследък също сме свидетели на това, което се случва там.

Междувременно в деловодството на Народното събрание, проверих преди 30 минути отново, отлежават от октомври месец два законопроекта, свързани с отдавна така да я нарека “лелеяната мечта” на представителите на ПП-ДБ за дълбока реформа на специалните служби.

Всеки, който се интересува от проблема, може да ги открие в раздела “Законопроекти“ на месец октомври на Народното събрание, и ще ги види.

Двата законопроекта са – единият е за промяна на Закона за националната служба за охрана, а другият е за изменения на Закона за управление и функциониране на системата за национална сигурност или този т.нар. “Общ закон за службите“, коментира още ген. Червенков.

“Прегледът им няма да отнеме много време, защото те са така доста лаконични текстовете.

Променят се основно три неща: променят са текстове – там, където в законите е написано “президент“ и “Президентство“, тези думи се заменят с “министър-председател“ и “Министерски съвет“.

Изключват се от списъка на охраняемите лица кметът на София – това е Закона за НСО.

И трето, променя се срокът за охрана на някои лица след от изтичане на мандата им: президент, председател на Народното събрание и министър-председател от четири на една година. Това са трите неща в проектозакона за НСО.

Какво постига този проектозакон?

Изключва президента от процедурата по назначаване на ръководството, на ръководител на службата, намаляне на броя на лицата, които се осигуряват с транспорт с едно и орязва привилегия на няколко човека, което всъщност не е чак толкова лошо.

Има и нещо друго обаче, освен това с проектозакона се предвижда преподчиняване на Националната служба за охрана на министър-председателя.

И аз така, винаги ние сме говорили по този въпрос и в други разговори, аз съм се чудил винаги за какво му е на президента тази служба, след като той практически не може да участва в нейното управление и ръководство, а само понася негативите, когато стане някой инцидент на пътя.

Едва ли не ще питат президента защо не спазват Закона за управление на МПС по пътищата на страната.

Та и сега не му стигат на министър-председателя сегашния, и на бъдещия надявам се, другите проблеми и задължения, ами ще отговаря и за катастрофите на НСО.

Ето това е тази дълбоко реформа, която се опитва някой да ни продаде в Закона за Национална служба за охрана. Нищо съществено не виждам”, допълни той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts