| | | |

Захарова свирепо: Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма “Св. Николай Чудотворец” като открита враждебност

Намерението на българските власти да узурпират храма “Св. Николай Чудотворец” представлява открит акт на враждебност.

Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на редовния си брифинг в Москва.

Ето пълния текст на изявлението на Захарова:

На 1 ноември главният прокурор на България Сарафов съобщи за откриването на “обстоятелства”, които уж позволявали да се поиска в съда признаването за българска собствеността върху храма “Св. Николай Чудотворец” в София.

Става въпрос за Подворието на Патриарха на Москва и цяла Русия и земята под него.

Този храм е бил изграден през 1907-1911 г като църква на посолството на Руската империя. Строителството се е извършвало от руски архитекти за сметка на руската хазна.

Предоставянето на тази възможност от страна на местните власти е отразявало тяхната признателност за решаващия принос на Русия в освобождението на България и възстановяването на нейната държавност.

Нападките срещу Подворието в рамките на инспирираната отвън кампания за разрушавате на руско-българските връзки започнаха в началото на септември с изгонването от България на руските свещеници, които служеха в храма.

Идеята за неговото присвояване, веднага озвучена от проамерикански български политици, се натъкна на препятствие във вида на издаден от българската страна през 1997 г нотариален акт на името на нашето Посолство, потвърждаващ правото на собственост върху църквата и земята под нея.

Както нерядко се случва в либералното общество, което би трябвало да се основава на принципите на свободата, равенството пред закона, зачитане на мненията на болшинството и малцинството,

към изпълнение на поръчката беше привлечена прокуратурата, която фактически обслужва интересите на властващата върхушка.

В резултат се получи ситуация, в която въпреки логиката и закона се измисля псевдоюридическа база, за да бъде иззет руският обект.

Всичко: историята, законите, документите, справедливостта, логиката – всичко крещи за това, че властите в България осъществяват акт на беззаконие и се държат кощунствено.

Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открита проява на враждебност, въпиющо потъпкване на моралните основи, на правовите норми, включително задълженията на София по Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Русискафа Федерация и Република България от 4 август 1992 г.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts