| | | |

Денков: Български институции не са съдействали за заобикалянето на руските санкции

Към момента няма никакви индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия.

Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос, свързан с твърденията на неправителствени организации, че бургаската рафинерия “Лукойл” заобикаля санкциите.

Премиерът е доволен, че ЕК ще проверява има ли нарушение на санкциите от “Лукойл Нефтохим”

“Добре е да има проверка на ЕК на българската рафинерия “Лукойл”. Това ще даде още по-голяма сигурност, че проверката ще е съдържателна и обективна.

Така премиерът Николай Денков коментира днес пред журналисти решението на Европейската комисия да провери дали наистина “Лукойл Нефтохим” е успяла да изнася горива от България въпреки санкциите.

Това се разбра от доклад, който излезе вчера в авторитетното издание “Политико”. Според него това е станало възможно, благодарение на дупка в закона. По този начин и компанията успяла да налее 1 млрд. евро в хазната на Руската федерация.

От вчера виждам комбинация от верни факти с неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба”, каза министър-председателят.

Цялата информация е, че санкциите, както са дефинирани, са спазвани от българските институции и “Лукойл” в България”, коментира премиерът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts