| | | |

Ново 20: МОЧА демонтиран с недействителна заповед

Административният съд – София-град публикува пълния текст на разпорежданията, с които нареди незабавно прекратяване на демонтажа на паметника на съветската армия.

От документа по една от жалбите – на „Изправи се БГ“, става ясно, че областната управа се е позовала при действията си на стара заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, която обаче касае само облицовъчни плочи с надписите на паметника.

Старата заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника.

Съдът е категоричен, че това е недопустимо и че демонтажът е започнал, без да се основава на акт или да произтича от закона, пише „Сега“.

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена кореспонденция по темата с паметника, предприети от областната управа и останалите институции.

Списъкът с решения, свързани по казуса, започва с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да поиска преместване на паметника.

В това решение от областния управител се изисква да предприеме всички необходими действия по изпълнението му.

Изпълнението на решението е започнало, като е поискана смяна на статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост.

Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното наследство. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и премахване на компрометирани блокове с надписи, посочени като опасни в заповед на главния архитект от март, 2023 г.

Проблемите с документацията започват след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите скулптури и барелефи.

В нея е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират.

Въоръжена с това експертно становище и отпуснати средства от МС областната управа е предприела действия без да счете за нужно да издаде никакъв акт за демонтаж на паметника.

Изготвен е само план за безопасност и останалите документи, свързани с управление на трафика и отпадъците.

Действията по демонтаж на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда демонтаж.

Не може да служи като основание и заповедта на главния архитект за премахване на компрометирани плочи с надписи, защото тя не касае фигурите.

Не е спазена и процедурата за съгласуване със съвета за изобразителни изкуства.

След като действията по демонтиране и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и трябва да бъдат преустановени, е заключението на съда.

То ще бъде обжалвано от областната управа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимк: Архив

Similar Posts