| | | |

Най-накрая: Прокуратурата се зае с Петков и Божанов за заплахите към министър Йоловски

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по сигнала, че министърът на електронното упарвление е бил заплашван. Сигналоподател са депутати от групата на ИТН.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностно престъпление във връзка с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, за които съобщиха депутати от опозицията, че върху него е бил оказван натиск от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да сключи договори с конкретни фирми.

Това стана ясно на брифинг с участието на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

След председателски съвет по-миналия петък Тошко Йорданов от ИТН и Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе и разказа пред медиите, че Кирил Петков от ПП и Божидар Божанов от ДБ заплашвали живота на Александър Йоловски.

Натискът бил упражнен заради обществени поръчки за 640 млн. лв.

Проверката е за длъжностно престъпление, разкриха днес на брифинг на прокуратурата и МВР зам.-главният прокурор Павлова и Ваня Стефанова – прокурор от ВКП, която се занимава ресорно с изборни престъпления.

Двете категорично отказаха да назоват кои са разпитваните по делото заподозрени, но потвърдиха, че сигналът при тях “е същият, който бе изнесен след председателския съвет”. И че част от лицата ще бъдат разпитани в понеделник.

Започнала е проверка и по справката на ДАНС, въз основа на която ЦИК забрани машинното гласуване на първия тур на местните избори, каза заместник главният прокурор Мария Павлова.

Във връзка с твърденията за натиск Павлова отказа подробности заради следствената тайна, но обясни, че се снемат обяснения от посочените в сигнала, подаден от “Има такъв народ” лица.

Дали проверката по справката на ДАНС ще прерасне в досъдебно производство ще зависи от възложеното експертно изследване на компютрите и машините за гласуване, на които е бил генериран хеш кода на първия тур.

По случая обяснения са дали лица от Министерството на електронното управление и други държавни органи, каза още заместник главният прокурор Мария Павлова.

Заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев днес двете отчетоха картината след изборите.

Кметът на каварненското с. Белгун днес ще бъде изведен от ареста, за да се закълне… Иначе си остава там – защото е обвиняем за купуване на гласове, стана ясно от думите на Мария Павлова.

Други двама души са с повдигнати обвинения във врачанското с Малорад, където пред камерата член на комисията попълваше преференции да “помогем на баче Цено”.

Към днешна дата властите отчитат 2 споразумения (които се равняват на осъдителни присъди) и едно преобразуване на вината в административна отговорност.

Задържани в МВР до 24 часа са били 155 души – срещу 90 на миналите местни избори преди четири години.

Борислав Сарафов е поискал 4 имунитета във връзка с изборите, на които лицата с имунитет, т.е. – кандидатите за нещо бяха 30 000. Сред тях е и случаят с кандидат-кмета на Дупница, подкрепен от “Възраждане”, който се оказа с влязла в сила присъда в Гърия и издирван в Шенгенската система.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts